Фото: Генштаб ЗСУ

У США побачили ознаки "підготовчих операцій" України до контрнаступу

Збройні сили України почали формувати операції напередодні контрнаступу. Україна посилила удари по логістичних центрах та місцях дислокації окупантів.

Про це повідомляє CNN. Журналісти посилаються на представника Пентагону.

Він зазначив, що удари по російських складах зброї, командних центрах і скупчення техніки, які посилилися останнім часом, є підготовкою поля бою до початку наступальних дій.

Експерт нагадав, що минулого року українські захисники розпочали контрнаступ у Харківській та Херсонській областях, цьому також передували, окрім ударів із застосуванням HIMARS, і повітряні атаки, щоб сформувати поле бою. Ця фаза може тривати багато днів, перш ніж розпочнеться основна частина будь-якого запланованого настання ЗСУ. Також ці операції можуть бути призначені для того, щоб збити ворога з пантелику.

Нагадаємо, за даними видання The Washington Post, Збройні сили України можуть розпочати наступальні дії одразу на кількох напрямках. Вказується, що однією з ключових цілей для ЗСУ — знищення сухопутного мосту між Кримом та Росією. Для реалізації такого плану потрібно "розрізати" російські війська та логістичні шляхи у Запорізькій області. Ще однією версією джерела є наступ на Кримський півострів. Його звільнення можливе за військово-морських операцій і, можливо, навіть висадки на пляжі.

Водночас, як повідомляв президент Володимир Зеленський, ЗСУ будуть готові до контрнаступальної операції, коли наша держава отримає від союзників усю необхідну зброю. Терміни, за його словами, можуть залежати й від погодних умов. Український лідер вважає, що Україна може отримати сучасні винищувачі після початку контрнаступу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж заявляв, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявив, що у Збройних сил України є кілька робочих варіантів контрнаступу. Остаточний план дій українських військових ще не затверджений.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.05.2023 07:56