Фото: Мінфін

У світі торгують українськими біженцями, — Мінсоцполітики

У Франції за 2022 рік зареєстрували сім випадків торгівлі людьми серед українських біженців. Насправді постраждалих може бути більше.

Про це заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

За її словами, випадки торгівлею людьми підтверджують лише після відповідного звернення. Відтак, зазначена цифра може змінитися.

"Коли вже людина повернулася в Україну, пройшла відповідну процедуру підтвердження того, що вона потрапила в ситуацію торгівлі людьми. І їй надали відповідний статус. Ми розуміємо, що багато ще людей не поверталося. Вони є в межах тих країн, в яких вони перебувають", – пояснила Жолнович.

Водночас міністерка наголосила, що в ЄС докладають зусиль, щоб унеможливити торгівлю людьми у сфері забезпечення прав українців. Зокрема, у більшості європейських країн під час дзвінка до поліції є можливість отримати консультацію українською.

"Практично у всіх країнах є. Вони тримають перекладача, щоби мати можливість почути поклик про небезпеку, якщо мова йде про торгівлю людьми. Є SMS-інформування, зокрема – від Мінреінтеграції. З певними застереженнями щодо торгівлі людьми", – зазначила очільниця Міністерства.

Нагадаємо, з 1 березня українські біженці в Польщі будуть зобов’язані оплачувати половину витрат на проживання в муніципальних гуртожитках і готелях. Водночас місцева влада не знає, як організувати виконання цих умов, адже серед переселенців є й непрацездатні особи без доходів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.03.2023 15:17