Арктичне сховище насіння. Джерело: sparkmedia

У всесвітнє сховище Судного дня додали 30 тисяч нових зразків насіння

Арктичне всесвітнє сховище насіння також відоме як сховище Судного дня. Нещодавно його повнили 30 тисячами нових зразків насіння із 21 країни.

Про це повідомила агенція Reuters. Журналісти зазначили, що така кількість насіння, яку отримало сховище на норвезькому острові Шпіцберген, є найбільшою з 2020 року. Це свідчить про побоювання щодо загрози конфліктів і зміни клімату для продовольчої безпеки.

"Зміна клімату та конфлікти загрожують інфраструктурі та впливають на продовольчу безпеку понад 700 мільйонів людей у більш ніж 75 країнах світу", — заявив виконавчий директор Crop Trust Стефан Шмітц.

Тож свій перший внесок до колекції сховища зробила Болівія: насіння передали близько 125 фермерів з місцевих громад.

"Це сховище виходить за рамки збереження врожаю; йдеться про захист нашої культури", — зазначив координатор проєкту "Біорізноманіття для можливостей, засобів до існування і розвитку в Болівії".

Інший новий учасник передав на зберігання 1 145 зразків кунжуту, рису, кукурудзи та сорго, які адаптовані до клімату країни та мають вирішальне значення для виведення культур, здатних протистояти підвищенню температури та нерівномірним опадам.

"Серед понад 30 000 нових зразків з 21 країни світу було також насіння овочів, бобових і трав від Союзу комітетів сільськогосподарських робітників на окупованих палестинських територіях", — йдеться у повідомленні.

Сховище насіння на Шпіцбергені, яке також називають сховищем Судного дня, розташоване глибоко в горах, щоби витримати катастрофи від ядерної війни до глобального потепління, відкрили 2008 року як резервне сховище для світових генних банків, які зберігають генетичний код тисяч видів рослин. Воно приймає зразки з усього світу.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Іран володіє секретним озброєнням, яке є набагато потужнішим, ніж ядерна зброя. Тегеран наростив його власними силами протягом останніх десятиліть. Про це заявив колишній секретар комісії з розвитку й озброєнь Корпусу вартових Ісламської революції Ебрахіма Ростамі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.10.2024 09:20