Фото: Pixabay

У яких випадках ТЦК можуть мобілізувати заброньовану особу: роз'яснення суду

Заброньовані військовозобов'язані особи можуть бути мобілізовані до лав Збройних сил, якщо вони не повідомили про це територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Такого висновку дійшов Закарпатський окружний адміністративний суд.

У суді зазначили, що непридатний та заброньований чоловік подав позов до суду на працівників ДПСУ, які затримали його на кордоні та відправили до ТЦК, звідки його він був доставлений до військової частини.

За словами чоловіка, скарги на військово-лікарської комісії та факт його військового обліку працівниками ТЦК не були враховані. У військкоматі заявили, що чоловік не повідомив установу про свій статус, не надав документів, а інформації про це в додатку "Оберіг" не було.

Суд постановив, що ті, особи, хто має застереження або відстрочку від призову на військову службу, повинні повідомити про це самостійно, "здійснюючи активні дії з оформлення відповідним способом ТЦК".

Також, за рішенням суду, право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов'язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

У цій справі суд не задовольнив позов чоловіка, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

Раніше повідомлялось, що закон про мобілізацію № 3633, який ухвалили у травні, визначає, що частина українців може втратити право на відстрочку з 1 серпня. Жодних змін у цьому питанні наразі немає.

Нагадаємо, що наприкінці липня у Хмельницькій області чоловік через суд зобов’язав територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надати йому відстрочку від мобілізації.

Варто зазначити, що багатьом військовозобов'язаним, які мають право на відстрочку і подали відповідні документи до територіальних центрів комплектування, отримали позитивне рішення лише до 12 серпня. Річ у тім, що відстрочка військовозобов'язаним надається на строк проведення мобілізації, встановлений указом президента. А він встановлюється на 90 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.08.2024 12:06