Фото ілюстративне зі соцмереж

Хто може втратити право на відстрочку від мобілізації з 1 серпня: пояснення юриста

Закон про мобілізацію № 3633, який ухвалили у травні, визначає, що частина українців може втратити право на відстрочку з 1 серпня. Жодних змін у цьому питанні наразі немає.

Про це повідомили "Факти ICTV" із посиланням на члена Асоціації правників України, юриста-практика у сфері військового права та мобілізації Антона Ревенка.

Він уточнив, що права на відстрочку від мобілізації не мають:

  • студенти й аспіранти, які навчаються на заочній або вечірній формі;
  • студенти й аспіранти, які здобувають другу, третю вищу освіту (якщо рівень освіти такий самий чи нижчий за раніше здобутий);
  • багатодітні чоловіки, які мають заборгованість з аліментів (розмір заборгованості має перевищувати суму платежів за три місяці, але у разі погашення відстрочку можливо оформити);
  • особи, які доглядають за дружиною / чоловіком з інвалідністю III групи, якщо вона не встановлена внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей (кисті), стоп (стопи), одного з парних органів, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • деякі чоловіки, які доглядають за особами з інвалідністю I та II групи (якщо є інші невійськовозобов’язані працездатні члени родини, які можуть здійснювати догляд);
  • особи, які мають статус обмежено придатний (наразі таку категорію скасували), якщо ВЛК визнає чоловіка придатним;
  • неповнорідні брати загиблих на війні військових (право на відстрочку від мобілізації мають лише рідні);
  • чоловіки, які під час повторної медкомісії визнані здоровими.

За словами юриста, право на відстрочку від мобілізації тепер втратять чоловіки, якщо установа чи підприємство, де вони працюють, завершила та не поновила для них бронювання.

"Якщо громадянин мав від підприємства бронь, але звільнився, то керівництво установи подає документи до ТЦК про звільнення, і бронь у такому разі анулюється", — наголосив Ревенко.

За словами юриста, вже наявну відстрочку від мобілізації можуть втратити ті, у кого закінчився термін дії, і вони її не поновили. Втратити відстрочку можна у разі завершення підприємством виконання мобілізаційного замовлення.

"Це означає, що підприємство визнано критично важливим, оскільки виконувало певне мобілізаційне замовлення. Після того, як за договором все виконано, орган, який визнав це підприємство критично важливим, повинен скасувати цей статус", — пояснив юрист.

Втратити відстрочку можна після завершення підприємством виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ. Наприклад, таке підприємство виконувало та завершило навчання операторів безпілотних систем або виробляло чи закуповувало товари, необхідні для ЗСУ.

Втратити відстрочку від мобілізації також можна:

  • у разі позбавлення підприємства чи установи статусу критично важливого для функціонування економіки чи забезпечення потреб населення (у разі бронювання);
  • ліквідації органу влади чи підприємства, установи (у разі бронювання);
  • звільнення військовозобов’язаного з органу влади чи підприємства, установи та організації (у разі бронювання).

У військово-облікових документах чоловіків, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, має бути інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період, затвердженого постановою Кабміну від 16 травня 2024 № 560.

Нагадаємо, що наприкінці липня у Хмельницькій області чоловік через суд зобов’язав територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надати йому відстрочку від мобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.08.2024 11:18