Віктор Ляшко. Джерело: Кабінет міністрів України

У якому стані водойми в Україні та чи можна в них купатися: відповідь МОЗ

В Україні більшість водойм є забрудненими. Рішення про те, чи можна в них купатися, має приймати місцева влада.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в інтерв’ю BBC Україна.

Так, на запитання, чи можна купатися в Дніпрі та Чорному морі, посадовець зазначив, що ситуація цього року є кращою ніж торік. У 2023 році вода після підриву ГЕС була забруднена у 28 тисяч разів більше норми. Відповідно категорично не можна було купатись в цій ділянці.

"Ми постійно моніторимо ситуацію. Зараз такої ситуації, як тоді, немає", — пояснив Ляшко.

За його словами, "тоді був великий наплив води, який захопив величезну територію, в тому числі і місця зберігання відходів, що призвело до фекального забруднення води в Дніпрі".

"Сьогодні, на жаль, ми фіксуємо в Україні в майже в кожній третій пробі води, яка відібрана з поверхневих водойм, перевищення чи по хімічних, чи по бактеріологічних показниках", — поінформував міністр.

Проте, як наголосив Ляшко, рішення, чи можна купатися у водоймах, будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування.

"Якщо дозволяють, то виключно після того, як проведуть підготовку пляжів і перевірку на наявність хімічного чи бактеріологічного забруднення", — зазначив він.

Також посадовець нагадав, що минулого року МОЗ заборонило купатися, бо була надзвичайна ситуація, яка призвела до забруднення. Станом на зараз такого рішення немає, проте це може змінитися у будь-який час. 

Варто зазначити, що раніше перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький повідомляв, що в Україні через низку факторів спостерігається обміління річок. Йдеться про безсніжну зиму, посушливу весну та загальну тенденцію до глобального потепління.

Нагадаємо, за даними Міндовкілля, Росія за два роки повномасштабної війни завдала Україні значної шкоди клімату. Загальна сума збитків становить понад 32 мільярди доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.06.2024 15:51