Фото ілюстративне. Джерело: istockphoto.com

У ЄС ухвалили гарантії безпеки для України під грифом "конфіденційно": ЗМІ дізналися деякі деталі

Посли Європейського Союзу погодили проект двосторонньої безпекової угоди між Україною та ЄС. Це відбувається в продовження декларації G7 про "гарантії безпеки". Документ планують фіналізувати до кінця червня.

Про це повідомило німецьке видання Die Welt із посиланням на власні джерела. Журналісти стверджують, що мають у розпорядженні проект тексту під грифом "конфіденційно", переговори щодо якого ведуть Київ і Європейська служба зовнішніх справ. Посли 27 країн-членів нібито вже погодили документ на 11 сторінок.

Медійники додали, що в Європейському Союзі хочуть завершити роботу над угодою найпізніше до початку липня.

У проекті тексту містяться положення про те, що ЄС зобов’язується у разі нової агресії проти України протягом 24 годин провести консультації щодо її потреб.

Також Євросоюз обіцяє забезпечувати подальше постачання військової допомоги, допомагати з підготовкою військових, розмінуванням, реформами в оборонному секторі, співпрацювати у протидії гібридним загрозам і кібератакам, допомагати з відбудовою.

Нібито в документі є окреме положення, що виключає пряму участь у бойових діях "військових країн Європейського Союзу".

Країни ЄС наприкінці червня 2023 року погодилися надати Україні безпекові гарантії. Під час переговорів три нейтральні держави наполягали, що блок окремо не повинен давати гарантій, а лише взяти зобов'язання щодо безпеки.

Ще сім країн ЄС відмовляються укладати двосторонні угоди з Україною — це Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр і нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія та Туреччина, які не входять до ЄС, також не хочуть погоджувати безпекову угоду з Україною.

Нагадаємо, декілька днів тому під головуванням керівника Офісу президента Андрія Єрмака Україна провела четвертий раунд переговорів зі Сполученими Штатами Америки. Йдеться про підписання двосторонньої угоди про гарантії безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.05.2024 12:13