Фото ілюстративне. Джерело: korespondent

У Єврокомісії запропонували продовжити тимчасовий захист для українців на території ЄС

Європейська комісія готова продовжити тимчасовий захист українських біженців на території Європейського Союзу. Офіційного статусу набули вже чотири мільйони громадян України.

Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу у Європарламенті.

"З гордістю кажу, що Єврокомісія запропонує продовжити наш тимчасовий захист українців у ЄС", — сказала вона у своєму щорічному посланні про стан справ у Європейському Союзі.

За її словами, від початку повномасштабного вторгнення РФ прихисток у ЄС знайшли чотири мільйони українців.

"Ми забезпечили їм доступ до житла, медичного обслуговування, ринку праці та багато іншого. Це була Європа, яка відповіла на виклик історії", — заявила фон дер Ляєн.

Вона також заявила, що ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно. Урсула фон дер Ляєн закликала прийняти Україну в ЄС, назвавши розширення епохальним рішенням для блоку з 27 країн. Очільниця Єврокомісії не виключила зміни договору ЄС, якщо це буде необхідно.

"Я завжди підтримуватиму цю Палату представників — і всіх тих, хто хоче реформувати ЄС і змусити його краще працювати на благо громадян. І так, це означає включення змін до Європейської конвенції та договору, якщо і там, де це необхідно", — сказала вона з трибуни Європейського парламенту.

Директиву про тимчасовий захист українських біженців активували у березні 2022 року одразу після повномасштабного вторгнення Росії. Українцям надали притулок на рік, тому продовжили дію директиви ще на рік — до березня 2024 року. Загалом механізм розрахований на три роки — до березня 2025 року.

Нагадаємо, що понад 8,1 мільйона українців стали біженцями після повномасштабного вторгнення Росії на територію нашої держави. Майже п'ять мільйонів громадян України подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в європейських країнах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 13:23