Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

У Європарламенті зібрали голоси за позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС

У Європейському парламенті зібрали голоси за позбавлення Угорщини права голосу у Раді ЄС. Документ підтримали понад 100 депутатів.

Про це розповів депутат Європейського парламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа.

Сарвамаа зазначив, що його петицію підтримали 120 євродепутатів з кількох політичних груп та з держав-членів. Також він назвав петицію "історичною".

"Підписи зібрані! Ми на крок ближче до позбавлення Орбану права голосу. Відгуки були сильними, дякую всім, хто підтримав цю історичну петицію", — написав депутат у соцмережі X.

Політик наголосив, що тепер потрібно якнайшвидше оцінити остаточну загальну підтримку петиції на пленарному засіданні.

"Це може статися вже наступного тижня, оскільки тоді парламент голосуватиме щодо резолюції, що стосується конкретно Угорщини", – повідомив він.

Сарвамаа запропонував застосувати проти Угорщини процедуру, передбачену частиною 2 статті 7 Договору про ЄС. Йдеться про можливість призупинити певні права, включаючи голос у Раді ЄС щодо держави, яка систематично порушувала цінності Євросоюзу.

Позиція Угорщини щодо допомоги Україні від ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на саміті Євросоюзу у Брюсселі наклав вето на допомогу Україні у вигляді 50 мільярдів євро від Європейського Союзу. Лідери країн ЄС розглядали цю ініціативу 14 грудня. Питання розглянуть знову в січні 2024 року.

Своєю чергою президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз має інструменти для гарантування надання допомоги Україні. Він впевнений, що держава буде забезпечена у фінансуванні попри угорське вето.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що Європейський Союз може обійти вето Угорщини на виділення пакета грошової допомоги Україні. Для цього лідери ЄС можуть укласти окрему угоду між 26 іншими державами-членами на саміті, який відбудеться на початку 2024 року.

Водночас видання Financial Times заявляло, що у Європі одним із головних завдань вважають подолання вето Угорщини на пакет підтримки для України у розмірі 50 мільярдів євро. Заради цього Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Угорщини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.01.2024 23:44