Фото: Instagram Артема Довбика

У європейському футболі назріває скандал, пов'язаний з українцем Довбиком: подробиці

Іспанська "Жирона" та футболіст збірної України Артем Довбик можуть потрапити у гучний скандал, пов'язаний з порушенням фінансового фейр-плей. Під прицілом розслідування опинились фінансові деталі трансферу колишнього нападника "Дніпра-1" до іспанського клубу.

Про це повідомляє Sport.ua з посиланням на джерела, близьких до "Жирони".

Видання нагадує, що перехід Довбика коштував каталонцям за даними порталу Transfermarkt 7 мільйонів євро. Цікаво, що частину грошей за цією угодою отримав данський "Мідтьюлланд", який володів правами на українського гравця навпіл із дніпрянами.

У процесі оформлення угоди відкрились певні факти, які можуть стати предметом розслідування ФІФА щодо порушень фінансового фейр-плей. Як зазначає джерело, до "Жирони" надійшов запит від юристів, які припускають, що в момент угоди між іспанським клубом та футбольним агентством Alik Football Management в особі агента гравця Олексія Люндовського були порушені деякі грошові домовленості, а також не виключені факти можливого шахрайства.

Водночас перевіряється факт того, що агент Довбика міг увійти у змову з іншими особами та вчинити економічний злочин, щоб ухилитись від українського оподаткування. Для цієї схеми Люндовський навмисно зареєстрував юридичну особу з аналогічною назвою свого агентства, проте в Естонії, а не на території України. Перевірка оформленої трансферної угоди Артема Довбика до клубу Ла Ліги на предмет чистоти може торкнутися і безпосередніх учасників переходу гравця — іспанської "Жирони" та СК "Дніпро-1".

Як це вдарить по "Жироні" та інших клубах

Викладені вище порушення фінансового фейр-плей УЄФА, якщо вони будуть доведені з боку UEFA Club Financial Control Body (CFCB) можуть призвести не лише до суттєвих фінансових санкцій, але й позбавлення ліцензії на участь "Жирони" у єврокубках, які проводяться під егідою УЄФА. Проблеми з трансферними обмеженнями мав і "Дніпро-1".

Варто зазначити, що клуб "Жирона" є також частковою власністю Citi Football Group — групи, що володіє "Ман Сіті".  У манчестерців виникли проблеми із законом після того, як містяни порушили понад сотню правил Англійської Прем'єр-ліги.

Ситуація, що склалась навколо одного з найважливіших активів City Football Group кидає тінь також на інші футбольні клуби даного холдингу і саму "Жирону". Раніше стало відомо, що ФІФА може втрутитися у діяльність Королівської футбольної федерації Іспанії (RFEF), яка після обшуків цивільною гвардією в офісі RFEF підозрюється у корупційних угодах, відмиванні коштів та неблагополучному управлінні.

Нагадаємо, нападник "Жирони" Артем Довбик забив гол в матчі 31-го туру Ла Ліги проти мадридського "Атлетіко". Це 17-й м'яч українця у 32 матчах за іспанську команду. Завдяки забитому голу Артем Довбик одноосібно очолив перегони бомбардирів Ла Ліги. У Джуда Беллінґема ("Реал") та Анте Будимира ("Осасуна") по 16 забитих м'ячів.

Недавно Артем Довбик забив два голи за "Жирону" в чемпіонаті Іспанії. Каталонська команда, за яку також виступає ще один українець Віктор Циганков, перемогла севільський "Бетіс" із рахунком 3:2.

Раніше стало відомо, що керівництво іспанського футбольного клубу "Жирона" прагне продовжити контракти з Артемом Довбиком і Віктором Циганковим, а також головним тренером команди Мічелом Санчесом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 15.04.2024 18:07