Фото: "АрміяInform"

Удар по аеродрому "Оленья": у розвідці зробили уточнення щодо пошкоджень ворожої авіації

У результаті атаки 25 липня на військовий аеродром "Оленья" у Мурманській області Російської Федерації були пошкоджені два стратегічні бомбардувальники Ту-22М3. Йдеться про борти №33 та №31.

Таку заяву зробив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, пише "РБК-Україна". Він, зокрема підтвердив факт ураження двох бортів Ту-22М3.

"Щоб сказати про точну серйозність ушкодження треба більше часу. Але попередньо можемо сказати, що борт №33 має пробоїни верхньої частини фюзеляжу, а борт №31 теж певні ушкодження корпусу", — сказав Юсов.

Представник ГУР наголосив, що за попередньою оцінкою, окупантам може знадобитись щонайменше кілька місяців для відновлення цих літаків. Юсов також розповів, як саме пройшла ця операція та яке використовувалось озброєння.

"Якісь добрі люди використали якісь хороші безпілотники", — заявив Юсов, додавши, що сама атака відбулась 25 липня о 15:47 за так званим "московським часом".

Що відомо про ТУ-22

Літак Ту-22

Фото:Вікіпедія

Радянський дальній надзвуковий стратегічний бомбардувальник конструкції КБ Туполєва, призначався для заміни бомбардувальника Ту-16. Літак будували серійно з 1959 до 1969 року як бомбардувальник, ракетоносець, розвідник та постановник перешкод. Надалі ударні варіанти Ту-22 були повністю замінені на різні серії Ту-22М. Водночас Ту-22 у ролі розвідників і постановників перешкод експлуатували до початку 1990-х років. Міноборони РФ покладає на Ту-22М3 великі сподівання, роблячи ставку на ракети класу Х-32 та "Кинджал".

Масивний літак, вагою від 42 до 54 тисяч кілограмів (залежить від комплектації та об’єму палива), розвиває швидкість близько 4,5 Маха під час польоту на висоті близько 12 кілометрів на дальність близько тисячу кілометрів. Літак може досягати максимальної швидкості 1 800 км/год, проте в реальних умовах не використовує такі швидкості.

Нагадаємо, у серпні 2023 року російські пропагандисти заявили, що дрон-камікадзе впав на території аеродрому "Шайківка" в Кіровському районіНа місці падіння утворилася воронка після вибуху і пожежа, але вогонь вдалося загасити без залучення співробітників міністерства надзвичайних ситуацій. Внаслідок атаки безпілотника на аеродромі "Шайківка" пошкоджено два російські бомбардувальники. За даними ЗМІ атаку влаштували диверсанти ГУР.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Раніше Генштаб підтвердив, що у ніч на 30 липня Сили оборони вгатили по ворожій нафтобазі "Логістичний центр №43" в населеному пункті Вози Курської області. Вона є стратегічним об’єктом російських окупантів.

Нагадаємо, вночі 28 липня у Курській області Росії було неспокійно. Місцеві жителі скаржилися на атаку безпілотників та пожежі. Росіяни запевняли, що на нафтобазі загорілися одразу три резервуари. На місце події виїжджали всі пожежні розрахунки.

Водночас, за даними російського пабліка Mash, також вибух був у місті Суджа, а у Медвенському районі спалахнув будинок. 

Додамо, у ніч та вранці 27 липня росіяни повідомляли про атаку безпілотників на військовий аеродром Дягілєво і нафтопереробний завод у Рязані. У мережі публікували кадри з дронами у небі над російським регіоном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.07.2024 19:59