Фото: соцмережа X Віктора Орбана

В Євросоюзі обговорюють дострокове завершення головування Угорщини, — ЗМІ

У Європейському Союзі обговорюють питання стосовно дострокового завершення головування Угорщини. Це пов'язано з фейковим "посередництвом" прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо припинення російсько-української війни.

Як повідомляє "Європейська правда", у ЄС ніколи не припиняли повноваження головування держави достроково, але це можливо.

Зазначається, що головування Будапешту у Раді ЄС, яке почалося 1 липня, має тривати шість місяців, але цей термін не зафіксований. Варто наголосити, що, згідно з 16 статтею Лісабонського договору, головування країни "здійснюється на основі рівної ротації". Питання щодо термінів головування та черговості виконання цієї місії визначають на саміті Євросоюзу. Водночас для схвалення термінів та черговості достатньо рішення кваліфікованої більшості країн-членів Євросоюзу. 

Так, немає жодних юридичних завад, аби на найближчому саміті відібрати в Будапешту крісло. Євросоюз може скоротити термін головування й передати ці функції Варшаві, яка має очолити Раду ЄС з 1 січня, проте може взяти на себе виконання цих функцій на кілька місяців раніше. 

Водночас варто зазначити, що в Євросоюзі ще ніколи в історії не було випадків, коли держава достроково припиняла своє головування. Створювати такий прецедент в Європі не хочуть, якщо для цього немає нагальної потреби. Європейські політики воліли б переконати Орбана змінити його поведінку, щоб уникнути такого кроку, як дострокове припинення головування Угорщини. 

Нагадаємо, 27 червня очільник угорського міністерства закордонних справ Петер Сійярто повідомляв, що Будапешт підтримує "мирний план", запропонований Китаєм і Бразилією, у якому не йдеться про відновлення територіальної цілісності України. Посадовець також висловив подяку Китаю за внесок держави "у боротьбу за мир".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2024 10:01