Фото: соцмережа X Віктора Орбана

Угорщина починає головування в Раді ЄС: чого чекати від Орбана

Вже з понеділка, 1 липня, Угорщина перебирає на себе ротаційне головування в Раді Європейського Союзу. Очільник уряду країни Віктор Орбан позиціює себе євроскептиком і зробив з опозиції Брюсселю політичний стрижень свого бренду.

Ще 27 червня Орбан виступив проти кадрового пакета основних партійних сімей та висловив невдоволення запланованим другим терміном Урсули фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії. Угорський прем'єр-міністр також виступив проти її висунення.

Позиція щодо війни в Україні

Віктор Орбан наголошує, що здійснюватиме роботу у напрямку припинення війни в Україні під час головування в Раді Євросоюзу та сподівається на перемогу кандидата в президенти США Дональда Трампа.

Цікаво, що у своїй резолюції Європарламент намагався відкласти головування Угорщини в Раді ЄС, оскільки вона не здатна надійно виконати завдання. Цього не сталося, тому у Європарламенті сподіваються, що після шести місяців головування Орбана наступний проєвропейський прем'єр Дональд Туск зможе виправити ту чи іншу проблему.

Нагадаємо, у квітні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз має зосередити зусилля на завершенні вступу країн Західних Балкан. А "східним розширенням" варто займатися вже після цього.

Також міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо миру в Україні. Будапешт пояснив це тим, що нібито в документі не врахували позицію Росії.

Проте вже 15 червня Угорщина розблокувала початок переговорів щодо вступу України в Європейський Союз. У Будапешті пояснили такий крок "виконанням вимог країни".

Наприкінці червня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна не підтримує вступ України до Європейського Союзу, але не блокуватиме цей процес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.07.2024 10:48