Фото: Офіс президента

Угорщина знову заблокувала фонд ЄС, з якого виділяється фінансування на зброю для України

У понеділок, 22 липня, у ході засідання міністрів закордонних справ Європейського Союзу в Брюсселі посадовцям не вдалося дійти згоди щодо розблокування коштів фонду миру ЄС, які призначені для фінансування постачання зброї Україні.

Про це заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, передає "Європейська правда".

Він наголосив, що під час засідання міністри обговорили посилення підтримки України та розблокування коштів Європейського фонду миру, які компенсують витрати країн ЄС на військову допомогу. Однак Угорщина так і не погодилася розморозити фінансування для України.

"Більшість держав-членів наполягали на необхідності зняти блокування виплат, які затримуються місяцями, рік. І водночас вони наголосили на необхідності зрушити з місця рішення стосовно нового фонду підтримки України, який блокує одна держава-член понад рік", — констатував Боррель.

Варто зауважити, що назву держави Боррель не уточнив, проте відомо, що саме Угорщина є противником виділення коштів із Європейського фонду миру для закупів зброї на потреби української армії.

"Ця держава-член наполягала, що це щось неприйнятне, нестерпне, і, на жаль, ситуація з блокуванням зберігається", — додав він.

Зауважимо, Євросоюз іще з 2022 року надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру — зокрема, з нього компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю. Фінансування надають через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени. Останні місяці це робила Угорщина, яка під різними приводами відмовлялась схвалювати поповнення Європейського фонду миру на 500 мільйонів євро. Тепер позиція Будапешта не дає запустити спецфонд для України в розмірі 5 мільярдів євро на рік у межах Європейського фонду миру.

Нагадаємо, 22 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто був обурений рішенням України щодо припинення транзиту нафти російської компанії "Лукойл" та заявив, що це загрожує безпеці енергопостачання його країни та Словаччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.07.2024 21:49