Фото: Генштаб ЗСУ

Україна формує кілька нових бригад, але є проблеми з озброєнням, — ISW

Збройні сили України формують кілька нових бригад, але через затримку допомоги від партнерів виникають проблеми із їхнім озброєнням.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Україна розв'язує свої проблеми з живою силою та формує кілька нових бригад, але затримка та недостатність поставок західної зброї, ймовірно, не дозволить Україні оснастити всі ці нові бригади", — наголосили фахівці

За словами аналітиків, своєчасна та належна безпекова допомога Заходу продовжує залишатися вирішальним фактором, що визначає, коли та в якому масштабі українські сили зможуть кинути виклик ініціативі на полі бою та проводити важливі з оперативної точки зору контрнаступальні операції в майбутньому.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що українські сили перебувають у кращому положенні щодо живої сили, ніж кілька місяців тому. Проте, як зауважив очільник держави, здатність України проводити майбутню контрнаступальну операцію залежить від оснащення бригад важкою технікою, наприклад, як бойові механізовані машини, бронетранспортери, танки та важка артилерія (імовірно, йдеться про щонайменше 10 запланованих нових українських бригад). 

У Інституті зауважили, що вирішальне значення в уникненні затягування війни має здатність українських військових проводити оперативно значущі контрнаступальні операції у потрібний для України час.

"Україна не має часу і гнучкості, щоб чекати на західну безпекову допомогу для оснащення нових підрозділів. Російські війська, найімовірніше, зараз намагаються використати ініціативу на всьому фронті, щоб змусити Україну виділити особовий склад і матеріально-технічні засоби для поточних оборонних операцій і не дати їй накопичити вирішальну кількість особового складу і ресурсів, необхідних для протистояння цій ініціативі", — зазначили в ISW.

Аналітики додали, що чим довше Україна чекатиме на оснащення та розгортання бойових бригад, тим більше можливостей матимуть росіяни, аби перешкодити українським зусиллям зосередити нову бойову міць для проведення майбутніх контрнаступальних операцій. 

"Західна безпекова допомога, яка достатньо та регулярно забезпечуватиме українські війська необхідним обладнанням і зброєю, потрібною для операцій зі звільнення значних територій окупованої України, залишається єдиним можливим шляхом для зменшення нинішньої прихильності Путіна до знищення української державності та ідентичності", — додали аналітики.

Нагадаємо, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, російські окупанти можуть використати тиск на Торецьк для просування або в районі Часового Яру, або в районі Авдіївки. Тож існує стратегічний взаємозв’язок між нинішніми наступальними операціями Росії на різних напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2024 07:59