Володимир Кудрицький. Джерело: "Медіацентр Україна"

Україна має проблеми з будівництвом нових енергетичних потужностей: пояснення "Укренерго"

Україні потрібні нові потужності розподіленої генерації на заміну тим енергетичним об’єктам, які знищили російські удари. Для цього необхідно якомога швидше розв’язати проблему заборгованостей на ринку електроенергії.

Про це заявив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Варто створити такі умови, щоби в Україні розпочали будувати електростанції нового типу — розосередженої генерації. Це можливо в умовах війни. У нас будують вітрові парки, сонячні електростанції. Є деякі нові технології, які потрібні енергосистемі та які можуть замінити, наприклад, вугільну генерацію, але для цього потрібні певні регуляторні й економічні умови", — зазначив він.

За його словами, інвестори, які планують будувати нову розподілену генерацію в Україні, зокрема, високоманеврову газову, хочуть розуміти терміни й умови повернення інвестицій і покриття своїх поточних витрат.

"У нас на ринку борги. І ці борги фактично і є причиною, яка не дозволяє вже багато років збудувати те, що енергосистема конче потребує. І цей заслон, я вважаю, цього року треба нарешті прибрати", — наголосив керівник "Укренерго".

Він зазначив, що розподілена генерація може дати країні кращу енергетичну безпеку, оскільки атакувати 15 великих електростанцій, які майже повністю забезпечують країну електроенергією, значно легше й ефективніше для ворога.

"Тому децентралізована генерація — стратегічно єдиний шлях, іншого немає. Ми не можемо побудувати конфайнмент над кожною електростанцією, тому що це просто нереалістичне завдання", — додав Кудрицький.

Він пояснив, що відновлювати пошкоджені потужності теплових електростанцій потрібно, але варто розуміти, що це об’єкти енергетики які побудували в 1960 роках, вони стали застарілі ще у 2000 роках, тому їм на заміну все ж мають приходити нові енергетичні потужності.

"Проблема полягає в тому, що, на жаль, не можна так сісти та сказати "нове будуйся" — і, як гриби, виникнуть в усіх регіонах маленькі десятимегаватні електростанції замість великих", — сказав голова правління компанії.

За словами Кудрицького, борги в енергетиці, зокрема, на балансувальному ринку, є основною перепоною для нових інвестицій в енергетику України оскільки є багато регіонів країни, які мають низькі ризики обстрілів.

"Найхоробріші інвестори вже готові зайти. Вони чекають, поки ці зміни, про які я кажу, реалізуються. Вони зможуть показати банкам, які кредитуватимуть це будівництво нових електростанцій, дуже чітку фінансову модель", — підсумував Кудрицький.

Нагадаємо, раніше в "Укренерго" заявляли, що станом на вівторок, 26 березня, Україна запланувала рекордний з початку року обсяг імпорту електроенергії. Він становить 18 649 МВт-год з максимальною потужністю в окремі години до 1 537 МВт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.03.2024 20:20