Фото: Вікіпедія

Україна може отримати від Австралії списані винищувачі: про які літаки йдеться

Збройні сили України можуть отримати від Австралії винищувачі F/A-18 Hornets. США не перешкоджатимуть передачі даних літаків.

Про це пише The Australian Financial Review.

За даними джерела, умовою передачі винищувачів є їх використання виключно у повітряному просторі України.

Згідно з наявною інформацією, військово-повітряні сили Австралії планували утилізувати 41 винищувач F/A-18 Hornets. На літаки чекало повне знищення, або їх продаж для використання як навчальні одиниці.

Наразі невідомо, чи вся ця авіація придатна до подальшої експлуатації. The Australian Financial Review наголошує, що частина винищувачів може бути використана лише для розбору деталей.

Що відомо про F/A 18-Hornet

F/A 18-Hornet — американський палубний винищувач-бомбардувальник та штурмовик, розроблений у 1970-х роках. Наразі знятий з виробництва, проте перебуває на озброєнні США, Канади, Австралії, Іспанії, Швейцарії, Фінляндії, Кувейту та Малайзії.

На вимогу командування ВМС США при проектуванні F/A-18 велика увага приділялася виживанню та надійності. Невеликі габарити цього літака, бездимні двигуни, мала величина ефективної площі розсіювання, слабке ІЧ випромінювання, наявність бортових засобів РЕБ — все це ускладнює виявлення та супроводження літака.

Нагадаємо, начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов заявляв, що, аби отримати перевагу над російськими окупантами у повітрі на конкретному напрямку, Збройним силам України потрібно принаймні три-чотири ескадрильї літаків F-16 по 12-16 одиниць. Це може допомогти змусити ворога відмовитись від тих ударів, які він завдає на певній ділянці, на певній смузі оборони.

Також повідомлялось, що список військових, які будуть брати участь у навчаннях на західних винищувачах, вже сформовано. Українських пілотів поступово відправлятимуть на тренування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 15:39