Фото: росЗМІ

Україна на 50 років хоче ввести санкції проти російських банків

Володимир Зеленський вніс до ВРУ постанову щодо секторальних економічних санкцій для фінустанов Росії. РНБО вже ухвалила відповідне рішення.

Текст постанови оприлюднили на сайті ВРУ.

Згідно з документом, РНБО вирішила на 50 років застосувати санкції до всіх банків, що зареєстровані та знаходяться в РФ, зокрема:

  • центрального банку Росії;
  • небанківських кредитних організацій;
  • операторів платіжних систем;
  • професійних учасників фондового ринку;
  • страхових компаній;
  • інвестфондів;
  • інших фінустанов, які зареєстровані та надають послуги в Росії.

Обмеження мають 10 пунктів, серед яких: зупинка правочинів з активами, що належать фінустановам РФ; заборона встановлення ділових відносин, зокрема кореспондентських; заборона укладання угод та здійснення інвестицій на користь фінустанов РФ.

Окрім цього, заборонено купувати цінні папери та інших фінансові інструменти, випускниками яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження цінних паперів на користь держави України.

Документом передбачена зупинка виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь фінустанов РФ, а також припинення обслуговування електронних платіжних засобів, випущених фінустановами РФ.

У постанові також йдеться про анулювання реєстрації та заборону нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова РФ, та її учасників. А також учасника фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

Фізичним та юридичним особам заборонено вчиняти дії, що призводять до порушення та уникнення введених обмежень.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну усі активи та власність російських компаній, згідно з рішенням Верховної Ради, Ради національної безпеки та оборони та указом президента, були конфісковані та повинні бути передані в бюджет України. Держава мала отримати мільярди гривень, які посилили б підтримку обороноздатності. Однак на практиці не всі російські гроші потрапили до бюджету.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.02.2023 13:59