Фото: Офіс президента

Україна не може дозволити собі патову ситуацію на фронті та заморожений конфлікт, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не може дозволити собі слабкість погодитися на замороження війни з Росією. Адже це означатиме не завершення, а відкладання бойових дій на потім.

Відповідну заяву гарант зробив під час зустрічі з африканськими журналістами.

"Заморожений конфлікт — це така сама війна. Це як вулкан, який "спить", але точно прокинеться. Питання часу. Тому ми не можемо дозволити собі патової ситуації — тимчасової слабкості... Якщо це заморожений конфлікт, то ми повинні чесно сказати, що наші діти будуть воювати, або наші онуки. Ми вже втратили дуже багато людей. Чи ми хочемо так жити, знаючи, що будемо ростити дітей, які точно будуть потім воювати? Росія знов прийде, якщо її не поставити на місце", — сказав Зеленський.

Гарант нагадав, що з 2014 року Україна вже перебувала у стані замороженого конфлікту, коли на лінії розмежування регулярно гинули українські військові.

"Бо була така патова ситуація — ніхто не міг нікуди рухатися. Казали: спробуймо жити. І ми всі жили з розумінням, що це все одно війна. Так, не кожна сім’я втрачала своїх близьких, але втрати на лінії розмежування були — це теж чиїсь діти", — нагадав Зеленський.

За словами президента, у разі замороження війни доведеться визнати, що наступні покоління українців знову воюватимуть з Росією.

"Ми вже втратили дуже багато людей. Чи хочемо ми жити з усвідомленням, що виховуємо дітей для війни? Бо Росія знову прийде, якщо її не поставити на місце", — пояснив глава держави.

Зеленський додав, що під закінченням війни розуміє ситуацію, коли Росія почне поважати територіальну цілісність і статут ООН та виведе війська з території України.

"Так, це ще не повернення справедливості, тому що потрібно щось робити з тим, що вони тут накоїли. Це не вирішить усіх питань, але це точно вже закінчення війни", — акцентував гарант.

Нагадаємо, 15 листопада речник командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо заявив, що війська країни-агресорки на Куп'янському напрямку перегрупувалися і намагаються наступати з кількох напрямків. Ворог знову прагне окупувати місто Куп'янськ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.11.2023 21:10