Скріншот з відео

Чи причетна Україна до атаки на Кремль: CNN проаналізувало відео

У ніч на 3 травня, близько 03:00, біля стін Кремля у Москві пролунали два вибухи. У прес-службі президента Росії Володимира Путіна заявили, що російські військові та спецслужби вивели з ладу нібито два дрони, які нібито хотіли атакувати Кремль. Москва традиційно звинуватила у цьому Київ, водночас сам Кремль не надав речових доказів, які підтверджують заяву про нібито замах на диктатора.

Видання CNN проаналізувало відео, на якому видно, як нібито "дрон атакує" Кремль. Іноземні журналісти не знайшли доказів причетності України до цього інциденту.

Детальний аналіз події свідчить, що відео, на якому є дим, що здіймається над Кремлем, з’явилося на місцевому Telegram-каналі 3 травня о 02:37 ночі за місцевим часом. Перші повідомлення про інцидент Кремль і пропагандисти почали поширювати близько 14:33, тобто приблизно через 12 годин.

Після цього у соціальних мережах з’явилося ще одне відео — на ньому вже було показано момент вибуху нібито безпілотника над Кремлем. На відео літаючий об’єкт наближається до куполоподібного даху будівлі, після чого слідує невеликий вибух. На кадрах також помітно двох людей, які підіймаються на купол із ліхтариками й пригинаються прямо перед моментом вибуху.

"Люди, які підіймаються, відсутні на першому відео, але їх видно на другому. Це дозволяє припустити, що вони реагували на пожежу, спричинену першим дроном, тоді як з'явився наступний дрон", — пише СNN.

Також видання проаналізувало відеоролики, на яких два окремі дрони летять з різних напрямків з інтервалом за кілька хвилин один від одного (про це свідчить час на годиннику на сусідній Спаській вежі). Перший безпілотник був помічений над Кремлем о 02:27 за місцевим часом — він вибухнув над Сенатським палацом, після чого на його даху спалахнула пожежа. Другий безпілотник був зафіксований о 02:43 — його уламки впали на територію Кремля.

"У той час, як перший дрон викликав пожежу у верхній частині купола, другий цього не зробив, натомість він вибухнув у повітрі", — зауважують журналісти.

Видання вказує й на те, що речник Путіна Дмитро Пєсков не згадав про інцидент у середу під час спілкування з журналістами близько 12:30 за місцевим часом — приблизно за дві години до появи повідомлень про безпілотник над Кремлем у ЗМІ.

"Україна заперечує якусь відповідальність за передбачувану атаку, а радник президента України Михайло Подоляк заявив CNN, що Україна "не має нічого спільного з атаками безпілотників на Кремль", — вказують журналісти.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона не причетна до ударів безпілотниками по Кремлю. Він вкотре наголосив, що Збройні сили України використовують зброю для захисту своєї території.

У США також відреагували на інцидент у Москві. Там повідомили, що активно вивчають ситуацію з приводу атаки безпілотниками столиці Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.05.2023 01:14