Фото: Офіс президента

Україна очікує, що учасники Саміту миру складуть план дій щодо трьох пунктів, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що за результатами Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, Україні очікує, що учасники складуть план дій щодо трьох пунктів.

Про це гарант сказав в інтервʼю французькому інформагентству AFP, передає Офіс президента.

За словами українського лідера, першим із трьох пунктів є — судноплавство. Він передбачає захист портової інфраструктури, харчову безпеку для всього світу та розвиток економіки України. Другий важливий пункт, який обговорять на Саміт миру — це ядерна та енергетична безпека, щоб зупинити удари по критичній інфраструктурі. І третій пункт — обмін полоненими та повернення незаконно депортованих дітей.

"Якщо ми вийдемо із Саміту з цими трьома кроками, з погодженням у більшості країн цих позицій, це говоритиме, що далі Росія їх не блокуватиме, а ми розроблятимемо з тими чи іншими країнами на технічному рівні вже покроковий, дуже докладний план кожного із цих пунктів", — сказав Зеленський.

Очільник держави додав, що Україна готова до діалогу з усіма державами, які підтримують її територіальну цілісність. Тому на сьогодні ведеться активна робота щодо залучення до участі в Саміті представників Глобального Півдня. Адже для Китаю дуже важлива ядерна безпека, для Африки й Азії — продовольча, для арабського світу — обмін полоненими.

"Навіть якщо вони бачать світ по-іншому, важливо працювати над тим, щоб їх залучити, тому що вони мають вплив. Будь-який: оборонний — на рівні торгівлі зброєю, десь — економічний. Вони мають вплив на Росію. І що більше таких країн з нашого боку — з боку закінчення війни, — то більше доведеться Росії зважати також", — наголосив президент.

Нагадаємо, 8 травня у межах міжнародних комунікацій президент Володимир Зеленський особисто запросив кожного лідера на перший Саміт миру. Український лідер, зокрема обговорив деталі співпраці заради безпеки народів і всієї Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 20.05.2024 12:34