Фото: ДПСУ

Україна отримала від Швеції 10 танків Stridsvagn 122: вони є аналогами Leopard 2

До України прибули 10 шведських танків Stridsvagn 122, які є аналогом німецьких Leopard 2. Вони укомплектовані українським екіпажем, який пройшов навчання у Швеції.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства оборони Швеції.

Зазначається, що для використання танків країна також провела навчання для екіпажів. Танки вже прибули до України та беруть участь у боях на фронті.

"Ми дали їм все, що могли, — чудову техніку і хороші знання. Ми бажаємо їм успіхів у звільненні своєї країни", — сказав командувач операціями штабу сухопутних військ Матс Людвіг.

Танки перебувають в Україні вже деякий час. Шведські військові стежать за українськими колегами в соціальних мережах, наскільки це можливо

Що відомо про танки Stridsvagn 122

Stridsvagn 122  — шведський основний бойовий танк третього покоління, що є ліцензованим німецьким танком Leopard 2А5, в конструкцію якого внесено різні зміни.

Фото: танки Stridsvagn 122. Джерело: Міністерство оборони Швеції

Stridsvagn 122 надійшов на озброєння шведських ЗС у 1996 році, до 1998 року налічувалося 180 танків, а до 2022 року — 120 одиниць, десяту частину вирішили передати ЗСУ.

Варто зазначити, що 24 лютого 2023 року, у річницю повномасштабного вторгнення, було презентовано політичне рішення про те, що Швеція передасть Україні близько десяти танків. У штабі армії в Енчепінгу, звідки керують армійськими підрозділами ЗСУ, вже була проведена підготовка до такого рішення – і що воно також включало навчання українського особового складу на шведських танках.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2023 16:59