Фото: Вікіпедія

Україна подала запит на винищувачі F/A-18 від Фінляндії, — ЗМІ

Україна подала запит до Фінляндії для обговорення можливості передачі винищувачів F/A-18 Hornet. Питання постачання бойових літаків надзвичайно важливе для України, адже вони необхідні для захисту від російських повітряних атак.

Про це повідомляє видання Helsingin Sanomat із посиланням на свої джерела.

Попередньо відомо, що Київ направив у Фінляндію запит на тристороннє обговорення питання між Фінляндією, Україною та США. Передача бойових літаків стане можливою лише після схвалення процесу Білим домом, адже виробляє F/A-18 Hornet американська оборонна компанія.

У виданні вважають, що Україна попросила обговорення поставок літаків після візиту прем’єр-міністра Фінляндії Санни Марін. Перебуваючи в Києві у березні, вона зазначила, що Фінляндія спільно з іншими союзниками може розглянути надання Україні винищувачів F/A-18.

"Я сказала президенту Зеленському, що ми можемо обговорити це питання, але жодних обіцянок не було. Я також повідомила, що Фінляндія ухвалила рішення про придбання нових винищувачів і ми можемо разом з керівництвом держави обговорити використання списаної техніки, враховуючи наше геополітичне положення", — зазначила Марін.

У разі успішного обговорення на заміну винищувачів Hornet Гельсінкі отримають бойові літаки F-35 американського виробництва. 

Нагадаємо, Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники можуть зважитися та передати ЗСУ F-16. Він не виключив, що країни-члени надішлють Україні західні літаки. Це може бути результатом емоційного заклику президента Володимира Зеленського.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.03.2023 13:54