Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Поступились лише Фінляндії: Україна посіла друге місце у світі за масштабами зацифрування документів

Українські архіви торік виготовили понад 21 мільйон цифрових копій документів, що дозволило нашій країні посісти друге місце у світі за масштабами зацифрування документів, поступаючись лише Фінляндії.

Як повідомляє "Укрінформ", першість Фінляндії була забезпечена через кількість сканованих традиційних документів разом із прийнятими на зберігання born-digital документами, адже з 2022 року в цій країні на зберігання більше не приймають паперові документи.

Так, за словами директора Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Віталія Скальського, можна стверджувати, що наша країна є світовим лідером за темпами зацифрованих архівних документів.

Зокрема, серед перших дев'яти держав за темпами зацифрування архівних документів у 2023 році є:

  1. Фінляндія — 34,2 мільйона.
  2. Україна — понад 21 мільйон.
  3. Німеччина — близько 21 мільйона.
  4. Ізраїль — понад 18 мільйонів.
  5. Норвегія — 18 мільйонів.
  6. Індія — не більше 15 мільйонів.
  7. Узбекистан — 14,7 мільйона.
  8. Велика Британія — 12,5 мільйона.
  9. Малайзія — понад 10,0 мільйонів.

За даними Держархіву, Україна зробила втричі більше копій, аніж Сполучені Штати Америки, у 3,5 раза більше копій, аніж Польща, майже у чотири рази більше, аніж Канада. Варто зауважити, що наша країна наразі перебуває в умовах повномасштабної війни з Росією та залучає мінімальні бюджетні кошти для зацифрування документів.

Очільник Державної архівної служби України Анатолій Хромов додає, що торік система українських архівів зацифрувала у понад 17,5 раза більше документів, ніж до 2019 року.

"Попри війну, системне вимкнення електрики в архівних установах, ми плануємо цього року зацифрувати щонайменше 30 мільйонів копій документів", — наголосив він.

Нагадаємо, раніше Україна потрапила до рейтингу країн за якістю життя. Наша держава зайняла 66-те місце із 83 можливих. Найкомфортнішою для проживання країною виявились Нідерланди. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.10.2024 02:13