Фото: Андрій Єрмак

Україна повернула додому з окупації та РФ ще 13 дітей (фото)

Україні вдалося повернути з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та з Російської Федерації ще 13 дітей разом з родинами.

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Маємо важливі новини — Україна повертає 13 дітей додому", — написав він у Telegram.

За його словами, сім дітей разом з сім’ями повернулися з ТОТ, ще шестеро — з Росії в межах реалізації затвердженого плану дій президента України Володимира Зеленського Bring Kids Back UA.

Повернення українських дітей додому

Усіх дітей з сім'ями вже зустріли на рідній землі. Після повернення вони відвідали Центр захисту прав дитини, де вже розповіли свої історії компетентним органам.

"Вдячний колегам з Офісу та команді Офісу омбудсмана за злагоджену роботу, а державі Катар — за посередництво. Задача від президента — повернути всіх. Працюємо далі", — наголосив Єрмак.

Повернення українських дітей додому

Повернення українських дітей додому. Джерело: Андрій Єрмак

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину. Раніше Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, які були депортовані до Росії. Наразі він на стадії опрацювання.

Нагадаємо, 17 травня з тимчасово окупованих територій Херсонської області вдалося повернути ще чотирьох дітей. Йдеться про дівчинку та трьох хлопчиків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.05.2024 19:58