Фото: ВРУ

Україна розірвала ще дві угоди з Росією

Верховна Рада України припинила дію ще двох угод між Україною та Російською Федерацією. Зокрема, йдеться про захист інвестицій і співпрацю у сфері карантину рослин.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Угода щодо захисту інвестицій

Ініціатива №0201 була підтримана 274 голосами народних депутатів. Метою цього закону є виконання внутрішньодержавних процедур, які необхідні для припинення угоди між урядами України та Росії.

Документ був підписаний ще у 1998 році та стосувався заохочення взаємного захисту інвестицій. Угода на міжнародному рівні закріплювала зобов’язання держав відносно поводження з інвесторами та їх інвестиціями, а також механізми врегулювання спорів, що виникають на їх основі. Документ, зокрема передбачав, що інвестиції, здійснені на території іншої сторони, не можуть бути експропрійовані чи націоналізовані. РФ неодноразово порушила ці положення після 2014 року, коли почала війну проти України.

Угода щодо карантину рослин

"Проект закону підготовлено з метою припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі карантину рослин, вчиненої 7 червня 2011 року в м. Москві та ратифікованою Законом України від 18 вересня 2012 року № 5258-VI "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі карантину рослин", — йдеться у документі.

Зазначається, що угода про співробітництво у галузі карантину рослин визначає важливість співпраці у запобіганні ввезенню і розповсюдженню карантинних шкідливих організмів, а також забезпечує координацію державних фітосанітарних заходів. В Україні її окремо ратифікували 2012 року.

Варто зауважити, що від початку повномасштабного вторгнення Україна системно працює над скасуванням договорів, угод, укладеними в попередні роки з державою-агресоркою. Цього року було скасовано такі угоди:

  • про співробітництво і взаємодію у сфері розбудови пунктів пропуску через українсько-російський державний кордон;
  • про співробітництво в галузі авіаційного пошуку і рятування;
  • про співробітництво в сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях;
  • про повітряне сполучення і співробітництво в галузі повітряного транспорту;
  • про принципи співробітництва в галузі виробництва і поставок авіаційної техніки;
  • про взаємне заснування відділень Торговельно-економічної місії.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.08.2023 18:45