Фото: росЗМІ

Росія вийшла з договору з Україною про Азовське море та Керченську протоку

Росія вийшла з договору про співпрацю з Україною в Азовському морі та Керченській протоці. Російський диктатор 13 червня підписав відповідний указ.

Документ оприлюднили на сайті Кремля.

"Глава російської держави підписав федеральний закон "Про денонсацію договору між Російською Федерацією та Україною про співпрацю у використанні Азовського моря та Керченської протоки", — йдеться в указі.

Згідно з документом, Росія вважає, що "Україна втратила статус прибережної держави" щодо акваторій у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Російський диктатор запевняє, що начебто після фейкового референдуму і спроби анексії цих українських областей береги Азовського моря і Керченської протоки належать виключно Росії.

Як зазначається в указі, закон набирає чинності від дня публікації.

Договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки

Угода про море та рибальство між Україною та Росією, що була підписана 24 грудня 2003 року у місті Керч й набула чинності 23 квітня 2004 року. Під договором свої підписи поставили президент України Леонід Кучма та президент Російської Федерації Володимир Путін.

Проте, 24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення, Верховна Рада України денонсувала всі договори з Росією щодо Азовського моря. Йдеться про договір між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, а також про угоду про створення Чорноморської групи Військово-морського співробітництва. Таким чином Україна вийшла з усіх договорів із Росією щодо Азовського моря.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна нині проживає нелегкі часи. А за допомогою "спеціальної воєнної операції" РФ намагається припинити війну, яку "дев'ять років веде Україна".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 13.06.2023 17:23