Фото: Pixabay

Україна сьогодні починає переговори про вступ до ЄС: що це означає та коли чекати членства

У вівторок, 25 червня, в Люксембурзі стартують перемовини України з Європейським Союзом щодо вступу нашої держави у блок. Міжурядова конференція з Україною розпочнеться о 15:30 за місцевим часом або о 16:30 — за Києвом.

Україна подала заявку на вступ до ЄС менш ніж за тиждень після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Вже у червні того ж року наша держава отримала статус кандидата, а у грудні 2023 року після виконання додаткових умов Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до блоку.

Чого очікувати від Першої міжурядової конференції Україна-ЄС

Ще перед початком перемовин ЄС затвердив переговорну рамку з Україною. Вона визначає формат і порядок ведення переговорів про вступ. Переговорна рамка є технічним завданням, яке встановлює керівні положення та принципи для переговорів про вступ з кожною країною-кандидатом. Вона складається з трьох частин:

  • принципи, що регулюють переговори про вступ, вони визначають основні керівні положення та підходи до ведення переговорів;
  • зміст переговорів, що охоплює питання, які будуть обговорюватися під час переговорів;
  • процедура переговорів, яка визначає етапи та механізми проведення переговорів.

Сьогодні ж відбудеться перша міжурядова конференція Україна-ЄС, яка ознаменує формальний початок переговорів про вступ. На першій конференції 25 червня очікується представлення переговорних делегацій, переговорної рамки та переговорної позиції України.

Після старту переговорів почнеться відкриття 35 переговорних глав. Україна вступатиме у переговори одразу за декількома главами, застосувавши кластерний підхід. Кластерів, які об'єднують кілька глав, буде шість. 

Мета переговорів полягає у тому, щоб держава-кандидатка повністю імплементувала законодавство ЄС і під час вступу забезпечила його абсолютне дотримання. Переговорний процес завершується тільки після закриття всіх 33 переговорних розділів, згрупованих у шість тематичних блоків.

Коли завершаться перемовини

Ключовим моментом переговорного процесу є Звіт про прогрес України у рамках Пакета розширення ЄС. Наступна оцінка очікується у жовтні-листопаді 2024 року, висновки зі звіту обговорюватимуться на наступних міжурядових конференціях. Економічні критерії моніторитимуться на основі виконання плану Ukraine Facility.

Після завершення переговорів буде сформовано Угоду про вступ України до ЄС. Її мають підписати та ратифікувати Європарламент, парламенти країн-учасниць та Верховна рада. Після ратифікації з моменту підписання та до дати вступу Україна вже зможе подавати пропозиції до проектів нових рішень ЄС та матиме активний статус спостерігача у всіх органах та інституціях.

Скільки часу може знадобитися Україні для набуття статусу повноправного члена ЄС, поки не відомо. Мінімальний термін від початку переговорів до вступу становив майже два роки. Проте більшість країн чекали від чотирьох до семи років.

Чого очікує Україна від переговорів

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що після завершення переговорів про вступ до ЄС Україна буде за три кроки до повноправного членства в Євросоюзі.

Так, за словами очільника МЗС, трьома завершальними кроками для України будуть:

  • висновок Європейської комісії про успішне завершення переговорів і досягнення Україною відповідності критеріям вступу;
  • рішення про підписання Угоди про вступ України до Європейського Союзу;
  • ратифікація угоди парламентами держав-членів ЄС і набуття Україною повноправного членства в Євросоюзі.

Кулеба зауважив, що загалом переговорний процес міститиме інавгураційний блок та шість кластерів перемовин. Посадовець додав, що вступ України до ЄС стане подією глобального значення для Європи.

"Буде інавгураційна частина, потім будуть шість кластерів переговорів, які будуть відкриватися та закриватися, це вже будуть фахівці у відповідних галузях працювати та приводити законодавство України у відповідність до стандартів ЄС", — наголосив очільник МЗС.

Нагадаємо, 5 червня видання Euractiv повідомило, що дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили за пришвидшення процесу вступу України та Молдови до ЄС та закликали формально розпочати переговори про членство до кінця червня. Документ підписали глави МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.

Раніше очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що переговори щодо вступу України до ЄС стартують наприкінці червня цього року. Крім того, посадовиця зауважила, що реформи, які проводить Україна, є основою для того, щоб зробити Україну "привабливим майданчиком для інвестицій, для бізнесу", так само як і приводить її ще ближче до Європейського Союзу.

Своєю чергою речниця Єврокомісії Ана Пісонеро на брифінгу у Брюсселі заявила, що Україна та Молдова здійснили всі необхідні кроки та виконали усі умови для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.06.2024 09:58