Танк Strv 122. Фото: "Вікіпедія"

Україна та Росія ведуть бої за покинуті та пошкоджені танки Strv122, — Forbes

У Донецькій області, на схід від Тернів, російські та українські війська змагаються за повернення пошкоджених танків Strv 122, які були покинути у ході боїв.

Про це повідомляє Forbes.

За даними видання, у цьому районі 21-ша механізована бригада української армії втратила щонайменше сім із своїх 10 шведських танків Strv 122, які є аналогом німецького Leopard. 2A5.

Варто зазначити, що 21-ша бригада — це "шведська бригада", у її складі переважно бронетехніка відповідного виробництва. 

Водночас аналітики Oryx зауважують, що знищеним можна вважати лише один танк Strv 122. Решта ж були просто покинуті на полі бою після того, як екіпажі евакуювалися. Основну частину з цих Strv 122 підбили на ділянці площею три кілометри квадратних, неподалік Тернів і наразі інженери української та російської армій змагаються за те, щоб забрати важкоозброєні, товстоброньовані танки.

"Українці хочуть забрати Strv 122, щоб відправити їх на ремонт до Литви. Росіяни хочуть отримати Strv 122, щоб перевірити їх і, можливо, навіть більше того, виставити їх як військові нагороди", — повідомили у виданні.

Крім того, аналітик Ендрю Перпетуа посилаючись на супутникові знімки заявив, що у змаганнях за покинуті танки поки що Україна тримає першість. Зокрема, з п’яти Strv 122, кинутих українцями зовсім нещодавно, три вже відбуксировано.

"Імовірно, Україною", — наголосив Перпетуа.

Наголошується, що один із доступних Strv 122 перебуває вздовж дороги з Тернів і є очевидним кандидатом на повернення у власність ЗСУ. Ще один Strv 122 українські воїни можуть остаточно втратити. Саме цей Strv 122 намагалася відбуксирувати пара російських інженерних машин приблизно 19 березня, через дев'ять днів після того, як російський безпілотник FPV знерухомив його. Ще один Strv 122 перебуває на підконтрольній РФ території в районі Тернів. 

"Але з інтенсивного втручання українських безпілотників в операцію росіян з вилучення танків стає очевидним, що 21-ша бригада — і її союзники в 12-й бригаді та інших підрозділах — не збираються відпускати рідкісні Strv 122 без бою. Залишається побачити, як швидко технічні працівники литовської майстерні Strv 122 зможуть відремонтувати три пошкоджені танки, які українці нещодавно забрали з передової. Брак запчастин для танків німецької розробки означає, що працівникам зазвичай потрібні місяці, щоб відремонтувати пошкоджені в боях Strv 122 або Leopard 2", — наголошується у статті.

Нагадаємо, українським воїнам на Авдіївському напрямку вдалося знизити темпи наступу російських окупантів. До того ж окупанти зазнають чималих втрат на цьому відтинку фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.03.2024 20:47