Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Україна та Швеція підписали безпекову угоду: що передбачає документ

У п'ятницю, 31 травня, президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Королівства Швеція Ульф Крістерссон у Стокгольмі підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Зокрема, згідно з документом, упродовж 2024–2026 років Швеція надасть нашій країні військову допомогу на 75 мільярдів шведських крон (близько 6,5 мільярда євро), що приблизно становитиме 2,2 мільярда євро на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа.

Наголошується, що військова підтримка України охоплює авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати. Так, Швеція й надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90.

Також, як зауважили в ОП, унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

"Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні. Окремі блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги нашій країні в економічному відновленні, відбудові, захисті критичної інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

Крім того, Швеція чітко підтвердила підтримку України на шляху до членства в Європейському союзі і Північноатлантичному альянсі.

Загалом Україна уклала вже 13 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією та Швецією.

Нагадаємо, 31 травня президент Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Стокгольму. Там гарант візьме участь у саміті Україна — Північна Європа та проведе декілька важливих зустрічей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.05.2024 12:59