Кримський міст. Фото із соцмереж

Україна ускладнює утримання Росією незаконно анексованого Криму, — Politico

Україна все більше ускладнює утримання Росією незаконно анексованого Криму завдяки кампанії, що продовжується, націленою на протиповітряну оборону, залізничне і водне сполучення.

Про це повідомляє Politico.

Останній удар було завдано 31 травня, коли спільна операція Військово-морських сил та української армії завдала ударів по поромній переправі та нафтовому терміналу в порту "Кавказ", розташованому на російській стороні Керченської протоки, що відокремлює Крим від Росії.

Декількома годинами раніше українці завдали удару по кримській стороні Керченської поромної переправи, пошкодивши два залізничні пороми, "Авангард" і "Конро Трейдер", які мають вирішальне значення для здатності Росії забезпечувати постачання півострова.

Міст через Керченську протоку був значно пошкоджений після серії українських атак у 2022 та 2023 роках, через що вона не могла приймати інтенсивний рух поїздів. Це означає, що Росія не може використовувати його для військової логістики, наприклад для перевезення важкої бронетехніки, повідомив Politico офіційний представник ВМС України Дмитро Плетенчук.

Це змушує Росію покладатися на автомобільне та залізничне сполучення через окуповану Україну, що робить потяги та вантажівки більш уразливими для українських атак.

"З огляду на те, що залізнична лінія, яку росіяни будують через окуповані території України, ще не добудовано, цей цивільний пором був основним логістичним маршрутом їхньої армії", — сказав Плетенчук. "Їхня морська логістика також давно зникла після того, як Україна знищила чотири та пошкодила п'ять їхніх десантних кораблів", — додав він.

Цей напад є останнім етапом складної операції України, спрямованої на те, щоб зробити утримання Росією Криму неспроможним. Крім ударів по логістиці, українці використовували морські безпілотники та берегові ракети, щоб знищити або пошкодити щонайменше 27 російських військових кораблів та один підводний човен. Київ також атакував російські аеродроми та військово-морські бази, змусивши Москву перекинути свій флот на схід уздовж узбережжя Чорного моря до російського порту Новоросійськ.

ППО півострова також було ослаблено постійними атаками.

"Поки російські окупанти перебувають в українському Криму, там періодично щось вибухатиме", — сказав Плетенчук.

Як зазначає Politico, українці використовували вітчизняні безпілотники та ракети "Нептун" великої дальності для удару по російському Краснодару рано-вранці в п'ятницю. У ході атаки на кримську сторону протоки використовували ракети ATACMS американського виробництва, повідомили в українському Генштабі.

Це відповідає правилам Вашингтона, згідно з якими Україна обмежує використання зброї, що поставляється США, на території Росії регіоном на північ від міста Харкова.

У Києві заявили, що внаслідок атак були вражені ключові об'єкти. 

"Сучасна та ефективна російська система ППО знову виявилася безсилою проти наших ракет та безпілотних систем і не змогла захистити важливі об'єкти, що використовуються для логістики та постачання російської армії", — заявили українські військові.

"Україна не завдає ударів по цивільних об'єктах, а лише по об'єктах, які Росія використовує у військових цілях. Російські викликають нас, але ніколи не показують шкоди, оскільки знають, що ми вражаємо лише військові цілі", — сказав Плетенчук. 

Дмитро Плетенчук також заявив, що 30 травня Росія закрила і поромну лінію, і Керченський міст, змусивши мирних жителів та військових використати дорогу через південні окуповані території України, щоб дістатися Росії.

"Це має натякнути окупантам, які незаконно переселилися до нашого Криму за останні 10 років, що можливостей залишити цей півострів у них дедалі менше. Вони можуть покинути український Крим зараз, бо потім це буде неможливо", — додав український військовий.

Нагадаємо, у ніч на 30 травня Сили оборони України завдали удару ракетами ATACMS по Керченській поромній переправі. Її ворог активно використовував для забезпечення свого угруповання військ у тимчасово окупованому Криму. За інформацією Генерального штабу ЗСУ, в результаті ураження суттєвих пошкоджень зазнали два пороми, які здійснювали залізничні й автомобільні перевезення. Один із них сів на мілину, чим заблокував функціонування всієї Керченської переправи.

Ще у вересні минулого року британська розвідка повідомляла, що Росія посилює захист Кримського мосту. Адже переправа є дуже важливою для матеріально-технічного забезпечення російських військ на окупованих територіях Півдня України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.06.2024 15:35