Фото: kaniv-rada.gov.ua

Україна відзначає 32 річницю референдуму за незалежність

У п'ятницю, 1 грудня, наша держава відзначає річницю Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності. 32 роки тому понад 90% громадян висловилися на підтримку незалежності своєї країни.

Як українці голосували за незалежність України — у матеріалі TrueUА.

На референдум 1 грудня 1991 року було винесено одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Понад 90% виборців, які взяли участь у референдумі, підтвердили рішення парламенту. 

У референдумі взяли участь 31 891 742 особи — 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосували "За". Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не знайшла б підтримки більшості громадян.

Фото: Центральний державний кінофотофоноархів України

Фото: Центральний державний кінофотофоноархів України

Радянський Союз як об’єкт міжнародного права перестав існувати, а на політичній карті світу з’явилася нова незалежна держава  Україна. Практично одразу після оприлюднення результатів референдуму 74 держави світу визнали суверенітет нашої держави.

Статистика голосів по областях:

  • у Донецькій, Луганській, Одеській та Харківській областях "за" проголосували понад 80% громадян;
  • у Криму за незалежність проголосували 54,19% громадян;
  • у Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській областях "за" проголосували понад 95% громадян.

Фото: Центральний державний кінофотофоноархів України

Фото: Центральний державний кінофотофоноархів України

Варто додати, що одночасно з референдумом проводилися і вибори президента, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук. За нього проголосували понад 61 % виборців.

Нагадаємо, 1 грудня також відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Головна мета цього дня — звернути увагу суспільства на проблему ВІЛ/СНІДу, підвищити поінформованість людей, а також продемонструвати солідарність на шляху до подолання даної проблеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.12.2023 17:30