Фото: Офіс президента

Україна виготовлятиме шведські БМП CV-90, — Зеленський

Швеція та Україна домовилися про спільне виробництво та ремонт бойових машин піхоти CV-90. Шведські БМП будуть виготовлятися на території України.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з премʼєр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

"Сьогодні деталізували домовленість про виробництво CV-90 в Україні, її ремонту тощо. Зробимо все можливе, щоб перша вироблена в Україні CV-90 якомога швидше з'явилася", — заявив він.

Своєю чергою очільник шведського уряду додав, що Київ та Стокгольм підписали угоду для посилення співпраці у виробництві та навчанні на CV-90.

"Ми тут підписали, буквально кілька хвилин тому, це знак нашого спільного бажання посилити співпрацю у виробництві та навчанні на CV-90", — заявив Крістерссон.

У заяві зазначається, що Україна та Швеція переконані, що подальше співробітництво щодо платформи CV90 буде взаємовигідним. Водночас Україна та Швеція поділяють переконання, що більш тісне співробітництво сприятиме формуванню компетенцій і подальшому розвитку західних платформ. Це також відкриє можливості для подальшого й більш тісного співробітництва  у майбутньому.

"Цю Заяву про наміри слід також розглядати у світлі угод між Україною та Швецією щодо захисту інформації з обмеженим доступом та про підтримку у здійсненні оборонних закупівель, підписаних двома сторонами під час саміту НАТО у Вільнюсі 12 липня, які символізують довготривале зобов’язання Швеції щодо підтримки України в більш широкому контексті", — йдеться у заяві.

Крім того, шведська сторона вкотре підтвердила своє зобов’язання продовжити свою потужну підтримку України стільки, скільки це буде потрібно.

Нагадаємо, 19 серпня Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською перебуває з робочим візитом у Швеції. Зеленський наголосив, що першочергове завдання візиту — посилення українських воїнів на землі та в небі, розвиток двосторонньої співпраці, зокрема в ОПК, європейська інтеграція України та спільна безпека у євроатлантичному просторі. 

Додамо, 17 серпня Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги Україні. Його уже схвалив парламент, загальна сума допомоги становить приблизно 270 мільйонів євро. Українські захисники отримають боєприпаси та запчастини на суму приблизно 90 мільйонів євро, а також вантажівки та обладнання для розмінування на суму приблизно 180 мільйонів євро. Крім того, парламент Швеції ухвалив рішення продати США ракети AMRAAM "повітря-повітря". Згодом їх зможуть передати Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2023 16:36