Фото: росЗМІ

Україна вимагає позбавити нейтрального статусу російську фехтувальницю Смірнову

Україна вимагає від Міжнародної федерації фехтування позбавити російську фехтувальницю Анну Смірнову нейтрального статусу. Саме ця росіянка спровокувала дискваліфікацію української спортсменки Ольги Харлан.

Про це йдеться у заяві Національної федерації фехтування України. У відомстві наголошують, що активність Смірнової в Instagram показує, що вона не відповідає нейтральному статусу, тому її потрібно негайно усунути від змагань під егідою FIE.

"Активність Смірнової в Instagram, де вона відкрито демонструє вербальну і невербальну підтримку російської армії, яка є символом і реалізатором агресії проти України, свідчить, що вона аж ніяк не нейтральна спортсменка і ніколи не була такою", — йдеться в заяві федерації.

У федерації нагадали, що це вже не перший випадок порушення росіянами свого нейтрального статусу на змаганнях. Раніше федерація вже зверталася до FIE з доказами порушення іншої російської фехтувальниці Валерії Кобзєвої. У підсумку її було позбавлено нейтрального статусу.

Нагадаємо, українську фехтувальницю Ольгу Харлан відсторонили від чемпіонату світу після двобою з росіянкою Анною Смірновою. Представниця України перемогла Смірнову (15:7), але показово не потисла їй руку, що передбачено правилами турніру.

На вчинок суддів під час змагань різко відреагувало українське суспільство. Також на критику нарвався й міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт — українці засудили його через відсутність серйозної реакції на рішення щодо Харлан. Водночас він розповів, що Міжнародна федерація фехтування заздалегідь знала про відмову українських спортсменів тиснути руку росіянам і білорусам під нейтральним прапором. 

28 липня Міжнародний олімпійський комітет кваліфікував Харлан до участі в Олімпіаді-2024, а виконком Міжнародної федерації фехтування призупинив дискваліфікацію спортсменки на чемпіонаті світу в Мілані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 30.07.2023 05:30