Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Україна збудує нові магістральні водогони: скільки на це спрямують коштів

Кабінет міністрів виділить 1,5 мільярда гривень для будівництва нових магістральних водогонів. Вони допоможуть забезпечити водою міста Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської області.

Про це повідомив очільник українського уряду Денис Шмигаль за підсумками засідання Кабміну 6 червня.

"Наступне важливе рішення — це забезпечення водою міст у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Зараз ухвалюємо рішення про виділення коштів у розмірі 1,5 млрд гривень для будівництва нових магістральних водогонів", — зазначив він. 

Прем’єр повідомив, що планується будівництво водогонів: Карачунівське водосховище — Кривий Ріг — Південне водосховище, Марганець — Нікополь, Хортиця — Томаківка. Він зауважив, що водогони необхідні, аби забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою. 

"Роботи почнуться просто зараз, щоб не втрачати дорогоцінний час. Відповідальним за реалізацію проектів буде Держагентство з відновлення", — сказав Шмигаль. 

Нагадаємо, що, за даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Відомо також, що унаслідок теракту відбулося затоплення філії компанії "Нібулон", що розташована під селищем Козацьке Херсонської області. Власника сільськогосподарської компанії Олексія Вадатурського вбила російська ракета у липні 2022 року. 

Читайте також: Третій вибух. Як окупанти знищували українські ГЕС

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.06.2023 06:30