Фото: Офіс президента

Україна здатна забезпечити продовольчу безпеку країн Африки, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має намір залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн світу, зокрема на Африканському континенті.

Про це гарант повідомив в інтерв'ю африканським ЗМІ, передає Офіс президента.

"Зараз у нас працює альтернативний коридор, який ми змушені були зробити. Ми показали світу, що Україна продовжує гарантувати глобальну продовольчу безпеку", — зазначив Володимир Зеленський.

Президент зауважив, що за перший місяць роботи альтернативного "зернового коридору" Україна транспортувала чотири мільйони тонн аграрної продукції, що дорівнює обсягу експорту зернових за місяць роботи першої зернової ініціативи, створеної на основі домовленостей із Туреччиною та ООН.

"Так, трохи довше, є складнощі, але ми вийшли на той самий обсяг. Тобто Україна готова постачати й бути гарантом", — наголосив очільник держави.

Зеленський акцентував, що попри всі складнощі та агресивні дії Росії працює Одеський порт, а партнери України добре знають, які системи ППО та інші засоби потрібні, щоб забезпечити безперешкодну роботу портової інфраструктури Одещини загалом.

"Ми над цим працюємо та навіть розширюємо свої можливості. Росія атакує, лякає, але також при цих атаках втрачає свою зброю, кораблі, гелікоптери. Також ми займаємося страхуванням ризиків  ведемо постійні переговори з нашими партнерами, зокрема з Великою Британією, щодо страхування разом з урядом України ризиків для тих компаній, які є власниками цих кораблів", — розповів Володимир Зеленський.

Крім того, очільник держави зазначив, що наша країна звільняє акваторію Чорного моря від російських кораблів, які атакують українські порти та цивільну інфраструктуру: з кожним днем їх стає менше. Він також розповів про ініціативу побудувати зернові хаби в Африці, із яких можна було б транспортувати аграрну продукцію по всьому континенту, незалежно від дій влади Росії чи інших подібних держав.

"У цих хабах завжди будуть продукти харчування. І хоч би що відбувалося, зерно завжди буде в людей. І голоду точно не буде", — зазначив Зеленський.

Нагадаємо, 6 листопада президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Сьєрра-Леоне Джуліусом Маадою Біо. Очільник держави зауважив, що радий відновити контакт між нашими державами на найвищому рівні після 20-річної паузи. Крім того, гарант привітав президента Сьєрра-Леонее з обранням до Радбезу ООН на 2024–2025 роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.11.2023 19:42