Фото: Офіс президента

Україна зіграє основну роль у долі Придністров'я, — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наша держава зіграє основну роль у долі Придністров'я. Гарант не виключає допомоги Молдові з боку України й інших держав у процесі деокупації Придністров’я.

Про це він сказав на брифінгу в Молдові під час другої зустрічі Європейської політичної спільноти.

"Україна точно гратиме одну з головних ролей, бо у нас кордон. Щодо того, що робити з тими, хто там на території, з військами... Вони захочуть жити — підуть. Таксі я їм замовляти не буду. Знайдеться шлях. Той, хто хоче жити, завжди знаходить вихід",  сказав президент.

Крім того, очільник держави вважає, що формула діалогу щодо проблеми Придністров'я "5+2" "нежива", а країна має говорити з позиції переможця. При цьому, за словами Зеленського, до розв'язання проблеми можуть бути залучені Румунія та інші партнери.

"Треба говорити з позиції переможця, держави, яка відвоювала свою землю. У нас є спільна позиція з Молдовою з точки зору єдності Молдови",  сказав він.

Формат "5+2"

До формату "5+2" входили представники сторін, посередників і спостерігачів у переговорному процесі  Молдови, Придністров'я, ОБСЄ, Російської Федерації, України, Європейського Союзу та Сполучених Штатів. Метою переговорів у форматі "5+2" було вироблення параметрів всеосяжного врегулювання на основі суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова в межах її міжнародно визнаних кордонів, з особливим статусом для Придністров'я в рамках Молдови.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у четвер, 1 червня, прибув до Молдови. Там гарант взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти.

Крім того, Зеленський провів неформальну зустріч із лідерами європейських країн у межах коаліції винищувачів. Лідери обговорили практичні питання, пов’язані з початком тренування українських пілотів на винищувачах F-16 та літаках інших типів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.06.2023 23:38