Єнс Столтенберг. Фото: Офіс президента

ЗСУ матимуть право бити з F-16 по військових цілях росіян за межами України, — Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг переконаний, що Україна разом із поставками американських винищувачів F-16 від союзників матиме право на самооборону, зокрема й завдання ударів по законних російських військових цілях на території країни-агресорки.

У інтерв'ю "Радіо Свобода" посадовець не зміг повідомити, коли саме Києву будуть поставлені F-16. Водночас він наголосив, що користь від цих винищувачів буде в рази більшою, якщо пілоти матимуть максимально знань, а технічне обслуговування буде на вищому рівні.

"Тож я думаю, що ми повинні слухати військових експертів саме тоді, коли ми будемо готові або коли союзники будуть готові розпочати надсилання та доставку F-16. Чим швидше, тим краще", — зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що кожна країна окремо вирішуватиме, чи надавати Україні ці винищувачі.

Водночас, наголосив він, війна в Україні є загарбницькою, а тому Київ має право на самооборону, включно з завданням ударів по законних російських військових цілях за межами своєї території.

Нагадаємо, Foreign Policy з посиланням на двох європейських посадовців, які були присутні на Мюнхенській безпековій конференції, написав, що перші винищувачі F-16 можуть з’явитися в українському небі орієнтовно у червні 2024 року. В Європі вважають це найреальнішим терміном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.02.2024 03:03