Фото: Pixabay

Українці просять уряд створити зоополіцію: деталі петиції

В Україні зооактивісти пропонують створити зоополіцію. Відповідна петиція вже набрала необхідну кількість голосів, тому тепер її повинен розглянути уряд.

Авторка петиції Марина Суркова пропонує у структурі Національної поліції України створити підрозділ зоополіції.

"З року в рік ми чуємо про нові випадки жорстокого поводження з тваринами. ... Але найгірше, що поліція здебільшого не володіє достатнім рівнем знань (навіть незважаючи на численні тренінги, які регулярно проводять зоозахисники для представників поліції) або просто не діє, бо не вважає тварин вартими своєї уваги", — пише активістка.

У петиції вказується, що зоополіція, окрім реагування на випадки жорстокого поводження з тваринами та проведення розслідувань, повинна стежити за дотриманням власниками тварин правил утримання домашніх улюбленців та складати адміністративні протоколи за неналежне утримання тварин.

Як аргумент для створення зоополіції, авторка використовує дослідження Єльського університету, яке засвідчило, що 80% засуджених за насильницькі злочини раніше знущались з тварин або взагалі їх вбивали. 

Раніше за жорстоке поводження з тваринами був передбачений лише штраф в розмірі 850 грн, але у 2017 році Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства. Тепер за жорстоке поводження з тваринами порушникам загрожує від двох до восьми років позбавлення волі. У петиції вказується, що, попри зміни у законі, суспільство майже не чує гучних кейсів та судових вироків винуватцям жорстокого поводження з тваринами. 

Авторка петиції визнає, що є поодинокі випадки притягнення осіб до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Але і цих випадків не відбулося б, якби не тиск громадськості та зоозахисників. Жінка вважає, що така ситуація склалася через зайнятість поліції тисячами інших справ. Ключем до розв'язання проблеми вона вважає створення підрозділу зоополіції в структурі Національної поліції України.

Нагадаємо, що у січні українцям офіційно дозволили брати тварин в укриттяВідповідні зміни ухвалило Міністерство внутрішніх справ України, які почали діяти з 25 січня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.04.2024 11:23