Фото: "На пенсії"

Українцям підвищили страхові виплати: що це означає

У березні 2023 року на українців чекає індексація страхових виплат. Компенсації призначені через втрату професійної працездатності або зміни складу сім'ї, можуть бути переглянуті в індивідуальному порядку за зміни відсотка втрати працездатності або складу сім'ї.

Про це повідомляє "На пенсії".

Страхові виплати — це кошти, що сплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку.

Перерахунок здійснюється згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Він і визначає підстави та порядок перерахунку страхових виплат (стаття 31). Для цього потерпілий або його член сім'ї має подати відповідне звернення. Зміна може бути як індивідуальною, пов'язаною з обставинами конкретної людини, так і масовою.

Важливо, що тепер страхові виплати переглядаються автоматично з урахуванням показників інфляції та рівня заробітної плати.

У 2023 році коефіцієнт збільшення щомісячних страхових виплат становить 1,197. Внаслідок перерахування виплати розмір збільшення не може перевищувати 1500 гривень.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні підвищилися пенсійні виплати особам з інвалідністю з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Мінімальна пенсія для вказаних осіб підвищилася залежно від групи інвалідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.03.2023 19:32