Фото: ілюстративне. Джерело: Донбас СОС

Україні вдалось повернути з окупації ще п'ятьох дітей, наймолодшому малюку — два роки

Україні вдалось повернути з російської окупації ще п'ятьох дітей. Найменшому з малюків — два роки.

Про це у Telegram-каналі повідомив очільник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Чиновник наголосив, що повернення наших дітей з окупації — це робота, яка ні на мить не припиняється.

"І от знову є радісні новини. Виїхати на підконтрольну Україні територію вдалося родинам з п'ятьма дітьми, а також 18-річній сироті. Найменшому з малюків — два роки. Тож всі його спогади — це лише жахи окупації", — написав Прокудін.

За словами посадовця, зараз діти й дорослі у безпеці. З ними працюють психологи та лікарі.

"Дякую організації Save Ukraine, яка допомагає виїхати сім’ям на вільну землю", — додав глава Херсонської ОВА.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, 8 березня стало відомо, що 10 українських дітей, які після 24 лютого опинилися в окупації, вдалося врятувати та повернути в Україну команді Save Ukraine. Діти після тривалої розлуки нарешті перебувають у безпеці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.03.2024 17:12