Фото: ілюстративне / соцмережі

Десять українських дітей повернулись з російської окупації, — керівник Save Ukraine

Десять українських дітей, які після 24 лютого опинилися в окупації, вдалося врятувати та повернути в Україну команді Save Ukraine. Діти після тривалої розлуки нарешті перебувають у безпеці.

Про це у Telegram-каналі повідомив керівник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба.

Він наголосив, що дівчинка Аліна залишилася вдома з татом після того, як її маму Марину депортували росіяни. Дитина змушена була відвідувати російську школу, слухати й співати там гімн Росії, носити дорогу шкільну форму. За будь-яку відмову виконувати все це дітям погрожували занижувати оцінки. Хоча малювати й писати листи російським солдатам Аліна все ж відмовилася, сказавши вчительці, що не вміє малювати й не знає російську мову. 

"Проте перегляду фільмів про "велич" російської мови уникнути не вдалося. І це особливо цинічно з боку окупантів — примушувати дітей писати листи військовим, які вбивають їхніх батьків, матерів, братів та сестер, а також прославляти країну, яка позбавила їх спокійного життя", — написав Кулеба.

Очільник благодійної організації розповів про долю Олексія, тато якого помер в окупації від хвороби серця. Хлопчик згадує лише російські підручники, якими дуже швидко замінили усі українські книжки у школі. 

"Якось його однокласники знайшли табличку з українським прапором і повісили в класі, але вчителька побачила і швидко десь її викинула. Відмовитися від написання листа російським військовим також не можна було", — йдеться у заяві керівника Save Ukraine.

Микола Кулеба розповів про 13-річного Ореста і 11-річну Меланію, які опинилися розлученими з батьками після того, як ЗСУ звільнили Правобережжя. 

"Батьки відвезли дітей на Лівобережжя до бабусі й дідуся, якомога далі від зони бойових дій. Через це майже 1,5 року не бачилися з батьками. За цей час через постійний стрес у Меланії погіршився слух, як і в її мами Оксани. Брат і сестра дуже хотіли обійняти маму, повернутися додому. Але іноді вже й не вірили, що ця мить може колись статися", — написав Кулеба.

За словами благодійника, маленька Лана народилася вже в окупації. Її мама Таміла повномасштабне вторгнення зустріла вагітною. Дуже важко доводилося виживати в перші місяці, коли був дефіцит продуктів і ліків в окупації. Дуже сподівалася молоді жінка, що народжуватиме у вільній Україні, але ні — у пологовий їхали через кільканадцять російських блокпостів. 

"Ледь домовилися з військовими пропустити їх у пологовий. Нове життя народжувалося під вибухи. Породіллі було дуже страшно, та, на щастя, обійшлося без сховища. Додому їх виписали через чотири години після пологів, так і не зробивши дитині жодного щеплення", — додав Микола Кулеба.

Керівник благодійної організації додав, що під владою окупанта, наші діти позбавлені будь-яких прав і звичайного щасливого дитинства. 

"Тому часу на зволікання немає. Ми одразу починаємо діяти. На сьогодні це вже 261 дитина, врятована з Росії та окупації нашою організацією", — резюмував Кулеба.

Нагадаємо, 19 лютого на підконтрольну Україні територію із тимчасово захопленої росіянами Херсонської області вдалося повернути п'ятьох дітей. Серед них — 14-річна сирота.

Додамо, 2 лютого Україна та Канада започаткували міжнародну коаліцію, яка працюватиме над поверненням в Україну дітей, які були примусово вивезені з окупованих територій до інших окупованих регіонів чи у Росію. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 08.03.2024 22:05