Фото: Вікіпедія

Українські пілоти пройшли підготовку на шведських винищувачах Gripen

Українські пілоти завершили підготовку на шведських винищувачах Gripen.

Про це повідомив міністр оборони Пол Йонсон, передає Sverige Radio.

"Ознайомча підготовка завершена, і згідно з доповіддю, яку я отримав від Збройних Сил, підготовка пройшла добре", — розповів міністр.

Зазначається, що ознайомча підготовка передбачає тестові польоти на літаках і на тренажерах, а також навчання для наземного персоналу.

"Як ми вже говорили раніше, ми не виключаємо відправлення Gripen Україні. Досвід навчання тепер має лягти в основу поточної роботи щодо з'ясування умов для цього", — додав Юнсон.

Що відомо про шведські винищувачі Gripen

Шведський JAS 39 Gripen є багатоцільовим винищувачем четвертого покоління. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий універсальний літак, здатний виконувати різні завдання.

У серпні президент Володимир Зеленський повідомив, що українські льотчики розпочали тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Зеленський також інформував про переговори з урядом Швеції щодо надання Україні цих літаків.

Пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявку країни на вступ до Альянсу ще не завершено. При цьому він не виключив надання Україні винищувачів у майбутньому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 16:37