На фото: Т-90С. Джерело: Вікіпедія

Українські військові захопили рідкісний російський танк: що про нього відомо (відео)

Бійці механізованого батальйону "К2" 54-ї окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи захопили російський танк Т-90С. Такі машини росіяни експортували до Індії.

Як повідомляє "Мілітарний", найбільш помітна відмінність Т-90С від інших модифікацій цього танка — трапецієподібний "індійський" блок динамічного захисту, який встановлюється замість малокорисного прожектора "Штора".

Друга значна відмінність — це надписи всередині машини англійською мовою. Захоплена машина була оснащена так званим "мангалом", який має захищати танк від дронових атак, засобами радіоелектронної протидії, а також камерами, за допомогою яких екіпаж має кращий огляд. Окупанти також оснастили цей танк саморобним тралом. 

Інформації щодо того, де саме була захоплена ця машина, немає. 

Зокрема, згідно з даними OSINT-проекту ORYX, окупанти втратили щонайменше дев'ять Т-90С знищеними. Інформація про захоплення такого ж танку була й торік у січні. Втім, подібні машини є рідкістю на фронті. 

Що відомо про Т-90

Цей танк було розроблено в кінці 80-х на початку 90-х років як глибока модернізація Т-72Б. Російська армія прийняла його на озброєння у 1992 році.

Машина має на озброєнні 125 міліметрову гармату 2А46 та оснащена тепловізійним прицілом навідника. Стандартні заходи захисту включають поєднання сталевої та композитної броні, димові гранатомети та динамічний захист "Контакт-5". На танк встановлено двигун потужністю 1000 кінських сил, який розганяє машину до швидкості 60 кілометрів на годину по шосе, а на бездоріжжі — до 50 кілометрів на годину. Екіпаж складається з трьох осіб: командира, навідника та механіка водія.

Загалом на озброєнні російської окупаційної армії перебуває близько 220 таких машин. Українським військам вдалося захопити 18 танків Т-90 різних модифікацій. 

Нагадаємо, на початку жовтня у Курській області Росії українські військові захопили російську станцію супутникового зв’язку Р-448. Станція була взята під контроль військових у повній її комплектації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.10.2024 09:32