Фото ілюстративне. Джерело: myc.news

Українські воїни зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект Оксани Дмітрієвої (№8011) щодо створення державних гарантій збереження можливості біологічного батьківства / материнства для захисників і захисниць України. Їх надаватимуть у разі отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк. "За" такий законопроект проголосував 271 нардеп.

Джерело: Telegram Ярослава Железняка

Джерело: Telegram Ярослава Железняка

Що відомо про кріобанк

Кріобанк — це місце, де людина може зберегти свій генетичний матеріал. Зокрема, для того, щоби в майбутньому мати змогу народити дітей. До війни такою послугою користувалися заможні люди, бо зберігання стовбурових клітин є недешевим — задля можливості продовжити свій рід.

Про послуги кріобанку було мало відомо, та саме під час повномасштабної війни в Україні така можливість могла би допомогти сім’ям, що втратили чоловіка на фронті. Також це може стати виходом, якщо чоловік не може мати дітей через отриману травму.

Медичні заклади, які займаються забором та збереженням стовбурових клітин у кріобанку, спочатку проводять дослідження, чи придатні клітини до регенерації та розмноження. Після забору клітини працівники кріобанку відправляють матеріал на заморожування у спеціальних кріомішках.

У деяких медичних закладах довготривале зберігання відбувається в парах азоту за температури -186°С у великому кріосховищі з автоматичною системою контролю рівня рідкого азоту та автономним енергозабезпеченням. Стовбурові клітини здатні лікувати від смертельних хвороб, а також дати можливість народити дитину.

Нагадаємо, що з лютого цього року в Івано-Франківську доплачують батькам за народження дитини. Йдеться про суми у розмірі 20 тисяч й 50 тисяч гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.11.2023 14:52