Фото: acmodasi.com

Український комік втік за кордон й оскандалився позицією щодо війни: Мінкульт відреагував

Україна може посилити відповідальність за порушення правил виїзду за межі України чоловіків призовного віку. Мінкульт подав на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон

Відповідна заява з'явилась на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зазначається, що МКІП разом з правоохоронними органами буде ініціювати посилення відповідальності за порушення правил виїзду чоловіків артистів.

"Наразі МКІП підготовлено та подано на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку", — йдеться у повідомленні.

Варто відзначити, що ініціатива від Мінкульту з'явилась через конфлікт зі стендап-коміком Андрієм Щегелем. Діяч культури втік з України у Туреччину через "втому від війни". Так, в інтерв’ю Роману Скрипіну комік розповів, що вже тричі отримав повістки:

"Я не боюсь військкомів. Визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені тут в Україні некомфортно. І я більше не можу та знайшов спосіб з'ї*атися та пожити в комфортній психологічній обстановці. Я виходжу з того, що це вибір хлопців — гинути", — додав Щегель, уточнивши, що отримав дозвіл на концертну діяльність за кордоном від Мінкульту. 

"МКІП сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнюється", — заявили в Мінкульті.

Також в міністерстві повідомили, що ситуацію з порушенням наданого Щегелю права виїзду з обов’язковим поверненням до України та ухиленням від мобілізації буде взято під контроль правоохоронців.

"Дії коміка є неприпустимими в умовах воєнного стану, в час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються країні та готові воювати за збереження нашої держави", — додав Мінкульт.

Нагадаємо, у Львові територіальний центр комплектування надіслав повістку львівському співаку, який загинув у ДТП ще 2015 року. Чоловік мав з’явитися до центру 27 лютого 2023-го.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.03.2023 18:56