Фото: pixabay

Українським біженцям у Польщі почали видавати квартири: хто може отримати безкоштовне житло

Влада Польщі почала видавати українським біженцям квартири, які відремонтували за кошти Європейського Союзу. В Опольському воєводстві житло виділили 55 родинам.

Про це пише регіональне видання Nowa Trybuna Opolska.

Згідно з наявною інформацією, в Опольському воєводстві 17 громад виділять 49 квартир для українських біженців. Йдеться про розселення понад 200 осіб. У квартирах на 40-50 квадратних метрів передбачена нова побутова техніка та меблі. На фінансування проекту соціального житла виділено шість мільйонів злотих — 46 мільйонів гривень.

Зазначається, що місцева влада надала українцям житло у пристосованих під житлові будинки приміщеннях, які належать муніципалітетам. Соціальне житло зможуть отримати особи, які не мають можливості знайти собі квартиру в оренду після закінчення 120 днів безплатного розміщення у Польщі.

Так, у відремонтованих квартирах українські родини зможуть жити близько року. Після цього, залежно від потреб, квартири нададуть біженцям чи іншим мешканцям регіону, що опинилися у складній життєвій ситуації.

Видання пише, що сюди прибули близько 20 тисяч біженців з України. 80% з них скористалися програмою безплатного розміщення і в перші місяці поселилися в приватних будинках і квартирах жителів Ополе. Згодом багато з них почали самостійно орендувати приміщення чи окремі кімнати. У регіоні провели опитування серед втікачів від війни — 70% сказали, що мають намір повернутися в Україну.

Нагадаємо, раніше Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляло, що українці у Польщі можуть отримати безкоштовну профільну освіту. Навчатися та отримати відповідний диплом можуть біженці. Вступити у школу можуть люди, які мають середню або середню спеціальну освіту. Навчання триває від одного до двох з половиною років. Здобувати освіту можна на будь-якій формі навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.07.2023 18:16