Фото: ДБР

Українським військовим передано гелікоптер олігарха-втікача Жеваго, — ДБР

За ініціативи Державного бюро розслідувань українським військовим передано гелікоптер олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Гелікоптер був арештований у межах розслідування кримінального провадження ДБР у березні 2023 року

Про це повідомила прес-служба правоохоронного відомства.

Відтак, на підставі матеріалів, зібраних працівниками ДБР, суд ухвалив рішення про передачу літака олігарха-втівкача для потреб українських військових.

"Заарештований завдяки ДБР гелікоптер екснардепа та акціонера банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго тепер буде виконувати завдання в одній з бойових частин ЗСУ", — йдеться у повідомленні.

За даними ДБР, наразі за рішенням військового командування країни для забезпечення виконання бойових завдань однією з частин було здійснено примусове відчуження гелікоптера. Правоохоронці зауважили, що це повітряне судно належало підконтрольній колишньому депутату юридичній особі. Жеваго використовував його в особистих цілях під час перебування на території України.

Справа Жеваго

За запитом українських правоохоронних органів, 28 грудня французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель. Раніше в межах розслідування кримінального провадження Жеваго та низці топменеджерів банку було повідомлено про підозру. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

В межах розслідування самому Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов'язаних із ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень — корпоративні права підприємств, 26 об'єктів нерухомості.

Також заарештовано майно інших юридичних осіб, пов'язаних із колишнім депутатом. Це, зокрема, 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир. У жовтні 2020 року заарештовані активи вартістю понад 300 млн грн було передано до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

30 грудня стало відомо, що Костянтин Жеваго залишив посаду директора і вийшов з ради директорів Ferrexpo.

Окрім цього, 2 лютого один із топ-менеджерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату отримав підозру від Служби безпеки України. Комбінат входить до складу групи компаній Ferrexpo та належить українському олігарху-втікачу Костянтину Жеваго.

Нагадаємо, 21 березня Державне бюро розслідувань ініціювало арешт гелікоптера, опосередкованим власником якого є екс-нардеп, акціонер банку "Фінанси та Кредит" Костянтин Жеваго

Також 3 серпня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру власнику групи "Фінанси і кредит" Костянтину Жеваго. Йдеться про надання хабаря Голові та суддям Верховного Суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.09.2023 11:31