Фото: theguardian.com

Україну цієї ночі накриє найяскравіший зорепад року: скільки триватиме метеоритний дощ Персеїди

У небі над Україною цієї ночі можна буде побачити метеоритний дощ Персеїди. Він вважається одним із найкращих у році та триватиме приблизно до 22 серпня.

Про це пише видання The Guardian.

Щороку метеоритний дощ Персеїди активний з середини липня. Він виникає, коли Земля врізається в матеріал, викинутий з комети. За прогнозами вчених, він досягне максимуму в ніч з понеділка, 12 серпня, на вівторок, 13 серпня.

Старший астроном Королівської обсерваторії Грінвіча, доктор Ед Блумер, підкреслив, що видимість не буде різко зростати чи падати.

"Персеїди повинні дати хорошу видимість кілька днів з обох боків, причому місцева погода та умови освітлення, ймовірно, важливіші фактори, ніж точний математичний пік", — пояснив він.

За словами Блумера, бажано дивитися на метеоритний дощ "краєм ока".

"Персей сходить на північному сході, коли сонце сідає, тому ви маєте дивитися більше на схід", — сказав він, зазначивши, що периферичний зір більш чутливий в умовах слабкого освітлення, ніж центральний зір.

Найкраще це видовище видно в північній півкулі, коли Земля врізається в матеріал, який виділяє комета 109P/Свіфта-Туттля, коли планета рухається навколо Сонця. Щоб оптимізувати шанс побачити небесне шоу, любителям зірок радять вирушати вночі в темне місце або принаймні відвернутися від вуличних ліхтарів і не дивитися на телефони.

"Це не феєрверк. Але ви ніби бачите, як працює механіка сонячної системи, що є досить цікавою річчю", — зазначив Блумер.

Нагадаємо, раніше австралійські науковці з'ясували, чому їжа в космосі змінює свій смак. Так, згідно з новими даними, умови мікрогравітації перетворюють звичні для людей страви на справжню лотерею смаків, ускладнюючи підтримку необхідного для здоров'я раціону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 12.08.2024 21:37