Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

З 5 серпня Землю накриє потужний ретроградний Меркурій: чого очікувати

З понеділка, 5 серпня, почнеться ретроградний період Меркурія, який триватиме до 28 серпня. Деякі астрологи вважають цю астрономічну подію часом нещасть і непорозумінь.

Як повідомляє BBC, це явище буває з усіма планетами, які є у Сонячній системі. Воно відбувається тому, що всі планети обертаються навколо Сонця з різною швидкістю одна відносно іншої.

У цей період Меркурій обертається по орбіті з більшою швидкістю, ніж Земля, і коли він "наздоганяє" нашу планету, може здаватися, ніби він рухається в протилежному напрямку, хоча насправді ця планета просто продовжує рухатись за своєю стандартною орбітою навколо Сонця. Водночас таке явище можна спостерігати від трьох до чотирьох разів на рік. Зазвичай період ретроградного Меркурія триває три тижні, а загалом близько чверті року. 

Зазначимо, що у 2024 році період ретроградного Меркурія припадає на 1 — 25 квітня, 5 — 28 серпня та 26 листопада — 15 грудня. Британська космічна експертка Національного космічного центру в Лестері Дхара Патель наголошує, що, з погляду науки астрономічні явища, такі як ретроградний рух планет, не мають жодного передбачуваного впливу на життя людства.

Втім, попри антинаукове підґрунтя, забобони навколо цього астрономічного явища продовжують турбувати людей. Це поясняється тим, що, згідно з теорією когнітивної психології, віра людини в астрологію та знаки зодіаку походить від "підтверджувального упередження", яке є одним із поширених упереджень людського розуму. Підтверджене упередження — це схильність людини вірити або запам’ятовувати інформацію, яка узгоджується з її попередніми переконаннями, і пояснювати її вибірково й упереджено без будь-яких твердих наукових доказів.

Клінічний психолог Зейнаб Аджамі наголошує, що людина схильна вірити в те, що дає їй відчуття полегшення чи комфорту, коли це не потребує від її мозку постійно аналізувати та переоцінювати ситуації, ідеї тощо. 

"Астрологія пропонує швидке та просте пояснення всьому, що може статися з людьми, без потреби вивчати реалістичні ймовірні причини та багаторівневі проблеми", — зазначила вона.

Варто наголосити, що "астрологія" виникла в стародавніх цивілізаціях Месопотамії в третьому тисячолітті до нашої ери й звідти перейшла до Індії. Вона вивчає вплив знаків зодіаку, планет і небесних тіл на людину. Цю науку та гороскопи вчені класифікують як псевдонауку, проте їхні послідовники вірять, що планети, їхні положення та рухи мають прямий вплив на наше повсякденне життя, наші почуття, думки та майбутнє. На думку астрологів, у період ретроградного Меркурія деякі люди можуть відчувати апатію та знесилення.

Нагадаємо, впродовж останніх днів липня орбіта Землі перетиналася з орбітами двох комет. Земляни в цей час спостерігати дивовижне космічне явище, яке називають подвійним метеоритним дощем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 05.08.2024 09:47